SPORTSHOWROOM

Nike

Zoom Vomero 5

Nostalgična Nikejeva tekaška copata za življenjski slog je dobila sodobno preobleko.

Nike Zoom Vomero 5
© Nike

Zanesljiv tekaški čevelj

Ko je Nike leta 2006 predstavil prvi model Vomero, je bil zasnovan kot tekaški copat, ki ga je mogoče udobno nositi na dolgih razdaljah. V le nekaj letih se je linija Vomero uveljavila in veljala za zanesljivo izbiro za vse vrste tekačev. Vsaka nova iteracija je prinesla posodobljene funkcije, model Zoom Vomero +5 iz leta 2011 pa je bil prvi, ki je imel v srednjem podplatu dve enoti Zoom Air, od katerih je bila ena v sprednjem delu stopala, druga pa je podpirala peto. Te so služile za porazdelitev teže uporabnika in so bile obdane s polnilom iz mehke pene Cushlon, zato je bil model Vomero 5 udoben, odziven in lahek, saj je tehtal le 328 gramov. Sredina stopala je bila prav tako preoblikovana, da je pomagala določenim tipom tekačev, z njo pa je bilo mogoče spremljati celo vrsto zdravstvenih podatkov s pomočjo tehnologije Nike+. Zoom Vomero +5 je bil v svojem času uspešen čevelj, vendar so ga, tako kot druge v seriji, počasi zamenjali naslednji modeli. Vendar je Zoom Vomero 5 zdržal preizkus časa in se po mnogih letih vrnil zaradi izjemnega sodelovanja in nepričakovanega modnega trenda, navsezadnje pa tudi zaradi svoje prepričljive mešanice sloga in zmogljivosti.

© Nike

Vplivni modni oblikovalec

Do leta 2018 je bila linija Vomero že pri štirinajstem tekaškem copatu, vendar Zoom Vomero 5 še ni bil pozabljen. Eden od tistih, ki se je z veseljem spominjal izdaje iz leta 2011, je bil britanski modni oblikovalec in umetnik Samuel Ross. Kljub svoji mladosti je Ross že ustvaril impresiven življenjepis, saj je opravljal pripravništvo pri generacijskem talentu Virgilu Ablohu, leta 2012 postal njegov prvi oblikovalski asistent in prek njega sodeloval pri projektih s Kanyejem Westom. Po več letih učenja od Abloha in njegovih ustvarjalnih partnerjev je Ross leta 2014, ko je bil še vedno sredi svojih dvajsetih let, ustanovil svojo luksuzno blagovno znamko športnih oblačil A-COLD-WALL*. V letih, ki so sledila, je takoj vplival na modno industrijo, postal večkrat nagrajeni oblikovalec in si pridobil sloves ustvarjalca inovativnih oblačil in drugih oblačilnih izdelkov. Sčasoma ga je poiskala blagovna znamka Nike, ki se je želela učiti iz njegove napredne ustvarjalnosti. Sodelovati sta začela leta 2017, ko sta najprej izdelala okrnjeno različico modela Air Force 1, ki je izpopolnila videz prvotnega modela, hkrati pa upoštevala njegove ključne elemente. Le leto pozneje sta po uspehu prvega sodelovanja znova združila moči, vendar se je Ross tokrat namesto za eno od Nikejevih ikon vseh časov odločil za veliko bolj skromno možnost: model Zoom Vomero 5.

© A-COLD-WALL*

Uravnoteženje funkcije in oblike

Rossova izbira je temeljila na dejstvu, da je dojemal obdobje prvotnega modela Vomero 5 kot čas, ko so se nove inovacije kazale na zunanjem delu čevlja. To mu je dalo priložnost, da te zunanje komponente manipulira na način, ki je počlovečil zasnovo in povzdignil njeno tehnologijo. Več mesecev je izpopolnjeval svojo različico silhuete iz leta 2011, pri čemer se je od izhodišča, ki so ga predstavljale zgolj sprožilne besede, prek skic in prototipov do končnega izdelka. Za Rossa sta bili barva in tekstura čevlja prav tako pomembni kot njegova funkcija, zato je za zagotovitev pravilnega ravnovesja med uporabnostjo in obliko 18 mesecev sestavljal njegovo tonsko sestavo in posebne materiale, iz katerih bo izdelan.

Radikalni dodatki

Dokončani model Nike x A-COLD-WALL* Zoom Vomero 5 je ohranil tehnične komponente izvirnika, vendar je imel celostni videz, ki ga je oblikovalo Rossovo zanimanje za industrijsko in brutalistično arhitekturo. Poleg številnih klasičnih značilnosti je dodal tudi svoje edinstvene poteze, kot je na primer toplotno občutljiv japonski najlon, ki ga je uporabil kot osnovni sloj zgornjega dela. Eden njegovih bolj radikalnih dodatkov je bil velik kiparski del pete, ki je premaknil meje sodelovanja in razdelil mnenja navijačev. Medtem ko je bil mnogim všeč nenavaden umetniški pridih ekscentrične strukture, so drugi menili nasprotno, nekateri so šli celo tako daleč, da so jo v celoti odstranili iz čevlja.

© A-COLD-WALL*

Humanizacija modela Vomero 5

Rossovi nameni pri modelu A-COLD-WALL* Zoom Vomero 5 so presegali zgolj estetiko; uporabnika je želel tudi spodbuditi, da upošteva in ceni posebne materiale čevlja in ne le izdelka kot celote. To je storil tako, da se je odpovedal uporabi površinskih obdelav iz PU in UV-žarkov, ki se običajno uporabljajo za zaščito plastičnih in gumijastih delov zunanjosti pred razbarvanjem in staranjem. S tem je odstranil pregrado med čevljem in okoljskimi pojavi, ki bi nanj lahko vplivali, ter ga nekako počlovečil, saj je dovolil, da se zunanja stran sčasoma naravno razbarva in stara. Ross je menil, da bo tako uporabnik postal glavni junak zgodbe o čevlju, saj bo njegovo vedenje in ravnanje vplivalo na proces staranja čevlja in s tem na njegov estetski razvoj. Tako bi se vsak par čevljev Zoom Vomero 5 razvijal organsko in pridobil svoj poseben značaj, ki bi bil tesno povezan z življenjem uporabnika. Na takšnem potovanju s čevljem bi lastnik spoznal, kako naša vsakdanja oblačila med nošenjem propadajo, in s tem poudaril, da morajo biti stvari, ki jih uporabljamo, bolj povezane z naravnimi procesi v svetu, da ne bi tako negativno vplivale na okolje.

© A-COLD-WALL*

ČLOVEK.OBLIKA.STRUKTURA

Ross je svoj model Vomero 5 postavil v središče večje kolekcije oblačil ACW* z naslovom HUMAN.FORM.STRUCTURE, ki se je osredotočala na teme izpostavljenosti in preoblikovanja fizičnih predmetov skozi čas kot izhodišče za poglobljeno obravnavo staranja in individualizacije. Med kolekcijo sta bili dve skupni barvni različici: Onyx, ki je bila elegantna, povsem črna izdaja z bleščečim swooshem, in Clay, katere bela in jadrna zunanjost je bila v kontrastu z rjavo notranjostjo. Oba sta bila okrašena s prefinjenimi učinki blagovne znamke, vključno z motivom ACW* na stranskem prstu, neusklajenim dvojnim logotipom, rahlo vtisnjenim v peto, in belim besedilom, natisnjenim na podplatu, ki se je glasilo "A-COLD-WALL* Presented By Samuel Ross".

© A-COLD-WALL*

Raziskovanje barv

Uspeh teh prvih modelov Nike x A-COLD-WALL* Vomero 5 je spodbudil blagovni znamki, da sta leta 2019 ustvarili še dve barvni različici. Čeprav je bila osnovna zasnova enaka kot pri čevljih iz leta 2018, je Ross znova uvedel inovacije, tokrat je silhueto uporabil za raziskovanje narave barve. V ta namen je ekipa industrijskega oblikovanja ACW* sodelovala s specializiranimi obrati za barvanje v Združenem kraljestvu in Italiji, da bi izdelala prilagojene barvne palete. Tehniki so nato dokončali ročno obdelavo tako, da so vsak čevelj potopili v kad z barvilom, nato pa na določene elemente, ki bi povzročili razlike v gostoti barve po zunanjosti, nanesli poliuretansko laminacijo. Nastali vzorci so pokazali močno tonsko intenzivnost in osupljivo globino barv, kar je čevljem Nike Vomero 5 dalo povsem novo raven kompleksnosti in sloga. Zahvaljujoč tej tehniki so imeli posamezni pari svoj edinstveni zaključek, saj se je barva na vsakem čevlju pokazala drugače, kar pomeni, da dva para nista bila popolnoma enaka.

© A-COLD-WALL*

Drzne barve

Eden od modelov, ki je nastal v tem postopku, je bil Solarised colorway - copat z drznim tonskim vzorcem industrijskih odtenkov, kot so rja, glina, slonova kost in baker, ki so odražali dobro znane teme kovin in mineralov podjetja ACW*. Drugi je bil znan kot Redox in je imel veliko bolj živahno barvno shemo škrlatne, vermiljonske in nežno rožnate barve. Na spletni strani znamke sta bili obe predstavljeni skupaj z arhitekturnimi slikami, ki so prikazovale korenine Rossovih oblikovalskih vplivov. Tam se je pojavila tudi tretja barvna različica, ki je bila v modri barvi House Blue in je predstavljala svežo manifestacijo tega značilnega tona ACW*. Na žalost ljubiteljev te serije ta čevelj ni bil nikoli izdan in za zdaj ostaja le prototip v Rossovem obsežnem preteklem katalogu.

© A-COLD-WALL*

Splošna izdaja

Nike x A-COLD-WALL* Zoom Vomero 5 je katapultiral dediščinski tekaški copat v ospredje sloga in mode ter dokazal, da lahko doseže sodoben uspeh, zato je Nike kmalu začel pripravljati splošno izdajo tega copata. To se je zgodilo leta 2019 z dvema enobarvnima izdajama, ki jima je kmalu sledilo več barvnih različic z bolj živahnimi toni, kot sta Racer Blue in Electric Green, ter različica Bright Crimson, ki je izšla leta 2020. Te so se vrnile k prvotnemu oblikovnemu okviru in se izkazale za izjemno priljubljene po hrupu, ki je spremljal sodelovanje ACW*. Njihovo slavo je povečal tudi nastop vplivnega kanadskega raperja Drakea, ki se je na pariškem delu svoje turneje Assassination Vacation Tour 2019 nepričakovano pojavil v prilagojenem črnem paru s presenetljivimi oranžno-rdečimi poudarki.

Druga vrnitev

Po tem so stvari za model Vomero 5 utihnile, zaradi česar so se oboževalci spraševali, ali je bila njegova vrnitev le začasna. Tokrat pa je bilo čakanje veliko krajše, saj se je silhueta leta 2022 vrnila z barvama Oatmeal in Cobblestone. Obe sta imeli eklektičen videz izvirnika, pri čemer so različni materiali ustvarjali dinamične vzorce po zgornjem delu. Zaradi mrežastega tekstila na sprednjem delu stopala, na gležnju in na jezičku je bil celoten čevelj izjemno zračen, sintetično usnje in semiš sta mu dajala vrhunski občutek, črtni poudarki na bokih pa so mu dajali futurističen, a športen videz. Podporna kletka iz TPU, oblikovana v vzorec satovja, je zagotavljala strukturo okoli pete, medtem ko je več trakov iz TPU na spodnjem delu podpiralo stopalni lok. Za dodaten sijaj so bili po zgornjem delu razporejeni odsevni poudarki 3M, vložki pa so bili poklonjeni soustanovitelju podjetja Nike Billu Bowermanu s starinskim odtisom legendarnega oblikovalca obutve. Bowermanov dizajn waffle tekalne plasti se je pojavil tudi na lahkem gumijastem podplatu, ki je zagotavljal odličen oprijem, ne da bi povečal odvečni volumen, ter spoštoval tekaško dediščino podjetja Nike in linije Vomero.

© Nike

Osupljiva paleta modelov

Te superge so pomenile pravi kulturni preporod modela Nike Zoom Vomero 5, saj so se pojavile pred množico novih barvnih različic leta 2023. Do konca tega leta je silhueta postala priljubljena tako med tekaško skupnostjo kot tudi med običajnimi uporabniki, saj je imela različne modele, ki so lahko zadovoljili skoraj vse želje. Nekatere, kot so Supersonic, Wolf Grey in Photon Dust, so bile v elegantnih nevtralnih barvah, druge, kot je Olive Flak, pa so krasili živahni odtenki. Druga Vomero 5 z vzdevkom Timeless je v svojo hibridno zasnovo vključila značilnosti modela Nike Dunk, morda najbolj privlačna barvna različica med vsemi, izdanimi leta 2023, pa je bila Doernbecher Vomero 5, ki jo je oblikoval Jaren Heacock.jaren, pacient znane otroške bolnišnice v Portlandu, s katero Nike sodeluje od leta 2004, je svoj čevelj prekril s presenetljivimi odtenki rumene, oranžne in rdeče barve, obenem pa mu je dal zgornji del na velcro, ki ga je bilo mogoče prilagoditi z zbirko zamenljivih obližev, priloženih čevlju.

© Nike

Dober čas

Do leta 2024 je bilo jasno, da se je model Vomero 5 zares vrnil, saj je Nike še naprej izdajal vse več barvnih različic svoje oživljene ikone. Ta ponovni uspeh je bil deloma posledica umetniškega sodelovanja Samuela Rossa, a tudi dobrega časa. Na začetku leta 2020 so v modo prišle superge stare šole, zlasti pripadniki generacije Z pa so razvili afiniteto do nostalgičnih oblačil. Čeprav je bila stara le nekaj več kot deset let, je športni slog modela Vomero 5, ki je spominjal na estetiko devetdesetih let, popolnoma ustrezal temu trendu. Njegova tehnologija zmogljivosti je bila tudi dovolj sodobna, da je bila udobna in podporna, tako kot športni copat za življenjski slog kot tudi kot tekaški trenažer. Pravzaprav je bila zaradi tega deležna številnih pohval, saj so jo nekateri navdušenci nad športnimi copati označili za najbolj udobno med vsemi modeli Nike.

© Nike

Neverjetno potovanje

Model Vomero 5 je prehodil izjemno pot od zanesljivega tekaškega copata do iskanega modnega izdelka. Oboževalci izvirnika so morda domnevali, da se ne bo nikoli več vrnil, vendar je njegova očarljiva estetika pritegnila pozornost enega največjih oblikovalcev svojega časa, ki ga je ponovno potisnil v središče pozornosti. Klasični tekač se ni zadovoljil le z eno vrnitvijo, temveč se je zaradi svojega nostalgičnega sloga in zanesljivih zmogljivostnih lastnosti še enkrat vrnil. Danes je pomlajeni Zoom Vomero 5 še vedno tako priljubljen kot kdaj koli prej in se je v celoti uveljavil kot osnovni del obsežnega kataloga kultnih silhuet podjetja Nike.

Read more

SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

Nadaljuj

Izberi svojo državo

Evropi

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

srednji vzhod