SPORTSHOWROOM

Jordan

2

Air Jordan, ki je začrtal novo pot za blagovno znamko.

Jordan 2
© Jordan

Pogumna nova smer

Ko je Michael Jordan leta 1984 podpisal pogodbo z družbo Nike, je bil to začetek nečesa posebnega, vendar nihče ni mogel predvideti, za kako pomemben trenutek bo šlo. Naslednje leto je bil izdan prvi model iz linije Jordan signature, ki je s svojim osupljivim uspehom nakazal potencial tega vznemirljivega podviga obutve. Vendar je njegova priljubljenost povzročila izzive, ko se je podjetje Nike pripravljalo na nadaljevanje. Pritisk je bil velik, da bi izdelali copat, ki bi lahko dosegel enako raven kot prvi Air Jordan ali ga morda celo presegel, vendar bi bilo ob tolikšnem številu košarkarskih copat na trgu težko izdelati nekaj dovolj posebnega, da bi izstopal iz množice. Nike je rešitev našel v tem, da je svojim strokovnjakom za obutev dal svobodo pri oblikovanju povsem drugačnega copata, ki bi linijo Jordan popeljal v drzno novo smer. Nastal je revolucionarni Air Jordan 2 - tako edinstven čevelj, da je spremenil smer blagovne znamke in predstavo o tem, kakšen je lahko košarkarski trener.

© Jordan

Dva izjemna oblikovalca

Nike je za izdelavo naslednika modela Air Jordan 1 potreboval najboljše oblikovalce, zato je k sodelovanju povabil ustvarjalca kultnega modela Air Force 1 Brucea Kilgoreja, ki je bil odgovoren za odličen začetek linije Jordan: Peter Moore. S tema dvema briljantnima umoma, ki sta vodila projekt, je bil model Jordan 2 v dobrih rokah, kar je bilo tudi potrebno. Čeprav Michael Jordan sprva ni bil navdušen nad znamko Nike, ga je ta prepričala, da jo je izbral namesto drugih košarkarskih težkokategornikov, saj so mu ponudili odlično pogodbo. Všeč mu je bil celo dizajn modela AJ1, vendar njegova zvestoba še zdaleč ni bila zagotovljena, saj je podpisal le kratkoročno pogodbo, ki mu je omogočala, da jo je zapustil že po nekaj letih.

© Jordan

Nesrečna poškodba

Še večji izziv je predstavljalo dejstvo, da je bil Jordan sam na čakanju zaradi poškodbe stopala, ki jo je utrpel na tretji tekmi sezone '85-'86 proti ekipi Golden State Warriors 29. oktobra 1985. Naslednjih 64 tekem je izpustil in se vrnil šele 15. marca 1986, ko so Bullsi izgubili proti Milwaukee Bucks. S tem se je začel niz petih zaporednih porazov, ki je ogrozil uvrstitev ekipe v končnico, vendar so se aprila zbrali in se uvrstili na turnir ob koncu sezone. Jordan se je vrnil v formo, ko so se Biki v prvem krogu pomerili z močnimi Boston Celtics, in na drugi tekmi dosegel 63 točk, kar je še vedno rekord največjega števila točk posameznega igralca na tekmi playoffa lige NBA. Njegov skupni izkupiček v seriji je bil kar 131 točk, s čimer je zasenčil najbližji izkupiček 85 točk zvezdnikov Celticsov Kevina McHalea in Larryja Birda, ki je Jordana po rekordni drugi tekmi označil za "Boga, preoblečenega v Michaela Jordana". Na koncu so Bullsi izgubili s 3:0, MJ pa je sezono končal z le 21 od 85 tekem ekipe.

© Jordan

Italijanska povezava

Nad Jordanovo glavo je zdaj visel strah morebitnih prihodnjih poškodb, zato je za naslednjo sezono potreboval podporni čevelj. Kilgore je odpotoval v Italijo skupaj z oblikovalcem obutve Markom Parkerjem, ki je desetletja pozneje postal direktor podjetja Nike. Tam sta se povezala z inženirjem vzorcev obutve in bodočim direktorjem Nikejevega centra za ustvarjanje inovacijskih konceptov Claudiom Innocentejem v severnem mestu Montebelluna. V tistem času je bilo to območje znano kot središče za proizvodnjo obutve in je bilo eno redkih mest, ki je imelo tehnologijo za izdelavo košarkarskega trenerja s potrebnim blaženjem in podplatom, ki je bil dovolj nizko pri tleh, da je Jordan med igro lahko čutil igrišče. To je bil tudi idealen kraj za izdelavo elegantnega modela, ki bi spominjal na obutev, ki jo je Jordan nosil na uradnih dogodkih ali večernih zabavah - kar je Jordan izrecno zahteval.

Testiranje prototipov

Ker sta bila Kilgore in Parker tako blizu proizvodnemu procesu, sta lahko svoje skice hitro spremenila v uporabne prototipe. Med njimi je bil Air Jordan 1.5, hibridni čevelj, ki ga je ob koncu sezone 85-86 preizkusil sam MJ. Združil je zgornji del modela AJ1 z debelim podplatom, načrtovanim za uporabo v modelu Jordan 2, za katerega je ekipa upala, da bo Michaelu zagotovil podporo in zaščito, ki ju je potreboval za preprečevanje nadaljnjih poškodb. Drug pomemben prototip s tanjšim podplatom, perforacijami okoli ovratnika in logotipom Nike Wings na krilu je končal kot nizka majica, ki so jo nosile navijačice Chicago Bulls, vendar ni imel dovolj elegance ali prefinjenosti, da bi bil dokončno izbran za Air Jordan 2.

© Jordan

Razkošen športni copat

Ko se je ekipa končno odločila za končni izdelek, je ta predstavljal pogumen odmik od prvega modela Air Jordan, zlasti z vidika estetike. Kilgore je njegov videz uskladil z videzom formalnega obutvenega čevlja, da bi odražal Michaelovo strast do vrhunskih oblačil, zlasti obutve Stacy Adams, ki je jasno navdihnila elegantno obliko modela Jordan 2, brezhibno predstavitev šivov in elegantno razporeditev prekrival. Oblikovalčeva ambicija, da bi linijo Jordan povzdignil z razkošnejšim športnim copatom, se je kazala tudi v uporabi pravega italijanskega usnja na zgornjem delu in dodanih prekrivnih oblogah iz umetne kože legvana na bokih - kar še nikoli prej ni bilo uporabljeno za košarkarski copat.

© Jordan

Značilnosti zmogljivosti

Takratna predstavitvena tabla izpostavlja te vrhunske elemente in nekatere ključne značilnosti čevlja, vključno z "dinamično prilegajočimi se trakovi na jeziku", ki so skupaj s sistemom hitrega vezanja omogočali hitro in enostavno obuvanje in prilagajanje. Omenjena je tudi oblikovana zunanja peta, ki je zaradi svoje pretirane velikosti in trdne konstrukcije uporabniku zagotavljala dodatno stabilnost na igrišču, ter dvobarvni gumijasti podplat. Poliuretan je bil priljubljeni material podplata za večino košarkarskih čevljev tistega obdobja, vendar je Kilgore s prehodom na gumo na večini tekalnih oblik in poliuretan na visokotlačnem delu pete zagotovil dobro ravnovesje med oprijemom in podporo. Tako kot pri modelu Jordan 1 je bilo zračno blaženje Air nameščeno znotraj enote podplata, kjer je zagotavljalo dodatno zaščito pod nogami. Takrat je bil ta podplat pri igralcih še vedno precej polariziran, saj so mnogi želeli tanek podplat z dobrim občutkom na igrišču, medtem ko so drugi videli prednosti odbojnega zraka Nike Air pod nogami, zlasti tisti, ki so utrpeli poškodbe stopal. Z vidika podjetja Nike so bila stopala profesionalnih košarkarjev med igrami zaradi sunkovitega sajenja in ostrih rotacijskih gibov zelo obremenjena, zato je znamka vztrajala pri inovativni tehnologiji Air, ki je danes ena od značilnih lastnosti linije Jordan.

© Jordan

Drzne spremembe

Air Jordan 2 je poleg združevanja zmogljive tehnologije z visoko modno estetiko predstavljal tudi odmik od sloga drugih Nikejevih košarkarskih trenerjev. Medtem ko je bil model AJ1 podoben modelom Air Force 1, Dunk, Terminator in Airship, je bil njegov naslednik popolnoma edinstven, deloma tudi zaradi odstranitve klasičnega Nikejevega šumnika. Zaradi odsotnosti kakršnih koli logotipov na bočni strani, ki so bili in so še vedno temelj večine modelov Nike, je model Jordan 2 izstopal, kar je pospešilo prehod linije k lastni prepoznavni blagovni znamki. Namesto swoosha so ključni motiv postala krila Air Jordan Wings, ki so bila ponosno nameščena na jeziku, medtem ko se je napis Nike pojavil na zavihku pete. Ta drzna sprememba smeri je razlikovala Air Jordane od priljubljene Nikejeve linije Force in Tinkerju Hatfieldu omogočila, da je bil še bolj drzen, ko se je lotil oblikovanja modela Air Jordan 3 in njegovih naslednikov. Čeprav je Tinkerjevim čevljem običajno namenjena velika pozornost, je Moorov, Kilgorov in Parkerjev vpliv na identiteto modela Air Jordan viden v več kot le blagovni znamki modela AJ2. Prevleke iz kuščarjeve kože so bile predhodnica plošč s slonovim vzorcem modela AJ3, estetika oblačilnih čevljev je bila tema, ki se je vrnila na številne prihodnje modele Jordan, uporaba tehnoloških funkcij za pomoč Michaelu pri igranju pa se je prenesla v Tinkerjevo obdobje.

"Vse je v domišljiji"

Ko je bil model Air Jordan 2 dokončan, se je prvič pojavil na televiziji poleti 1986, ko ga je oblekel sam MJ, ko je izvajal svoj slavni dunk "Rock-A-Baby". V njem je prikazan v novem košarkarskem dresu, črnih kratkih hlačah in beli majici Air Jordan Wings, kako teče do obroča, skoči v zrak in z eno roko zamahne z žogo, nato pa jo z zanko vrže v mrežo. Vse to poteka v počasnem posnetku in je prikazano z več različnih zornih kotov, da se pokažeta Jordanov atletski duh in spretnost. Oglas se konča z bližnjim posnetkom para AJ2 pod belim logotipom Nike Air, medtem ko se glas v ozadju glasi: "Air Jordan: Vse je v domišljiji".

© Jordan

Posebna predstava

Le nekaj mesecev pozneje, septembra 1986, smo Michaela prvič videli v čevlju na igrišču med tekmo alumnov Univerze v Severni Karolini. Vendar je pravi spektakel šele prišel, saj je 1. novembra 1986 prispel v Madison Square Garden na prvo tekmo ekipe Bulls v rednem delu sezone. Ko se je na igrišče sprehodil v povsem novem modelu Air Jordan 2, so gledalci lahko videli elegantno eleganco belega zgornjega dela iz polnozrnatega usnja, moč črnega vmesnega podplata in glamur rdečih poudarkov na petah. Poleg tega, da so lahko prvič videli ta športni copat v vsej njegovi veličini, so doživeli tudi posebno predstavo. Do konca tekme je Jordan ponovno potrdil svojo veščino na igrišču in s 50 točkami pri zmagi Bullsov s 108:103 na stadionu New York Knicks podrl rekord v številu doseženih točk v gosteh ter poskrbel za najboljšo možno reklamo za svoj drugi podpisani košarkarski copat.

Nova strategija

Približno v istem času je bil javnosti predstavljen model Air Jordan 2. Michaelov odličen začetek sezone, v kateri je popeljal Bullse do treh zaporednih zmag, je povečal začetno prodajo. Nike je ubral drugačno strategijo kot pri modelu AJ1; namesto da bi ga distribuiral daleč naokoli, je bil prvih nekaj mesecev na voljo v izbranih trgovinah, kar mu je dalo več ekskluzivnosti in zagotovilo, da ga prenasičenost ne bo razvrednotila. Ker je bil izdelan v Italiji iz vrhunskih materialov, je njegova cena bila višja od cene številnih drugih košarkarskih trenerjev, vendar se je zaradi inovativne mešanice sloga in praktičnosti še vedno dobro obnesel. Poleg tega je vse večji ugled MJ-ja kot velikana tega športa prinesel uspeh tudi modelu Jordan 2, tako kot so izjemni podvigi v njegovem začetniškem letu podprli izdajo njegovega prvega podpisanega čevlja.

© Jordan

Rekordna sezona

Sezona 86-87 je bila za Michaela rekordna. Z menjavo med belo-črno različico Jordana 2, ki jo je nosil na prvi tekmi in je postala znana kot različica Away, in belo-rdečo različico Home je nadaljeval odlično formo s prvih treh tekem in redni del sezone končal z monumentalnim izkupičkom 3041 točk pri 37,1 točke na tekmo. To ni bil le najvišji rezultat, ki ga je dosegel v svoji karieri, temveč tudi eden najboljših rezultatov v ligi NBA vseh časov. Pravzaprav ostaja takšen še danes, saj je Wilt Chamberlain edini igralec, ki je v eni sezoni presegel 3000 točk. Poleg njiju se je tej številki najbolj približal veliki Kobe Bryant, ki jih je v sezoni '05-'06 dosegel 2832, kar samo še poudarja razsežnost tega, kar je Michael dosegel z modelom Air Jordan 2.

Več neverjetnih priznanj

Poleg tega, da je prvič postal prvak lige po številu doseženih točk, s čimer je začel niz sedmih zaporednih sezon, v katerih je bil najboljši strelec lige NBA, je Jordan tisto leto prejel še več drugih priznanj. Bil je odločen v obrambi in postal prvi igralec v zgodovini lige NBA, ki je v isti sezoni opravil več kot 200 ukradenih žog in 100 blokad, saj jih je zbral 236 oziroma 125. Zaradi te odločnosti so se Bullsi uvrstili v še eno serijo končnice, kjer so ponovno izgubili proti Celticsom, čeprav je Jordan na treh tekmah dosegel 107 točk. Na žalost mu je ušla prva nagrada MVP lige, saj je v skupnem seštevku končal na drugem mestu za Magicom Johnsonom, vendar je bila njegova priljubljenost med navijači neomajna in leta 1987 je prejel največ glasov na tekmi All-Star. Med istim razstavnim vikendom je zmagal na svojem prvem tekmovanju Slam Dunk Contest, ob koncu sezone pa je bil uvrščen v prvo ekipo All-NBA - še en nov dosežek, ki je skorajda postal navada v preostanku njegove kariere. Vse to je dosegel, ko je nosil Air Jordan 2, zaradi česar ima ta model edinstveno mesto v zgodovini tako igralca kot linije Jordan.

© Jordan

Air Jordan 2 Low

Model Jordan 2 je bil v svojem debitantskem letu izdan le v dveh barvnih različicah in za razliko od vseh drugih silhuet v seriji med izdajami OG ni imel črne različice. Bela je bila bolj usklajena z domačim kompletom Chicago Bulls, ki je bil belo-rdeč, poleg tega pa je ustrezala takratnemu prevladujočemu trendu belih košarkarskih copat z barvnimi poudarki. Vendar je že zgodaj dobila različico z nizkim zgornjim delom, pri čemer sta bili leta 1987 izdelani dve barvni različici, ki sta se ujemali z izvirniki z visokim zgornjim delom. Sam MJ je v drugi polovici sezone '86-87 začel nositi nizko obutev Air Jordan 2 Low in celo igral v posebnem paru UNC na znameniti tekmi Collegiate Legends Classic 28. junija, ko so UNC Alumni po Jordanovem navdihu v drugem polčasu premagali UCLA Alumni s 116-111.

© Jordan

Retro modeli

Modre barve UNC na splošni izdaji čevlja ne bo mogoče videti do več let pozneje, ko bo Nike preusmeril svojo pozornost na naslednje oblikovanje Jordanovih oblačil. Čeprav je bil leta 1994 vrnjen kot High in Low retro model v barvi Chicago, naj bi se izvirni kalupi izgubili in do naslednjega kompleta retro modelov Jordan 2 naj bi minilo še deset let. Medtem se je copat pojavil na velikem platnu v filmu Space Jam, saj se je Bill Murray odločil, da bo v filmu leta 1996 nosil belo/črno barvo, s čimer je dokazal njegovo trajno kulturno pomembnost. Leta 2004 so Nikejevi strokovnjaki za obutev predelali prvotno različico iz leta 86, da bi poustvarili isti OG model in izdelali nove barvne različice, kot sta nizki model Midnight Navy in Melo, ki je temeljila na ekskluzivni različici, ki jo je nosil zvezdnik Denver Nuggets Carmelo Anthony.

© Jordan

Odmevna sodelovanja

Po ponovnem pojavu je priljubljenost modela Air Jordan 2 z leti le še naraščala, med drugim zaradi modela Melo in drugih modelov PE za igralce, kot sta Ray Allen in Chris Paul. K temu je pripomogla tudi izdaja ekskluzivnih ženskih modelov od leta 2005 dalje in odmevno, a omejeno sodelovanje z Eminemom leta 2008. Le leto prej je postal prvi Air Jordan, ki se je pojavil v Nikejevi prestižni kolekciji Doernbecher, ko ga je pacient Sheridan Brenton izbral za predlogo svojega edinstvenega dizajna, z desetletji pa je postajal vse bolj zaželen kot predloga za sodelovanje. V letih 2010 je pritegnila partnerstva z režiserjem glasbenih videospotov Vashtiejem Kolom in luksuznim oblikovalcem uličnih oblačil Don C, leta 2020 pa so prinesla sodelovanja z vrhunsko modno znamko Virgila Abloha, Off-White™, priljubljeno maloprodajno znamko Union LA, modnim butikom A Ma Maniére, kolumbijsko glasbeno zvezdo J Balvinom in ameriško sodobno umetnico Nino Chanel Abney.

© Jordan

Odmaknjenec

Air Jordan 2 je kljub svojemu dolgoletnemu uspehu pogosto videti kot nekakšna posebnost v širši zbirki Jordan. Morda zato, ker je videti tako drugačen od svojih vrstnikov, ali pa zaradi velikega vpliva, ki ga je imel Tinker Hatfield na številne poznejše modele. Morda tudi zato, ker Jordanu z modelom AJ2 kljub izjemno uspešni sezoni ni uspelo popeljati ekipe Bulls skozi prvi krog končnice in ni osvojil nagrade MVP. Morda pa so za to krive spremembe v podjetju Nike, ki so sledile izdaji modela, saj je Peter Moore zapustil podjetje sredi oblikovanja modela Jordan 3, Bruce Kilgore pa je bil premeščen k drugim projektom in se nikoli več ni vrnil k liniji Jordan.

Vpliv na blagovno znamko

Ne glede na razlog je velik vpliv modela AJ2 na Nike, linijo podpisov Jordan in kulturo športnih copat na splošno nesporen. Kilgore in Moore sta imela pogum, da sta se znebila varnostne mreže močne blagovne znamke Nike in oblikovala novo vrsto košarkarskega čevlja. Pri tem sta uveljavila nekatere vidike, ki so postali zelo pomembni za prepoznavno identiteto znamke Jordan, in s tem odprla pot prihodnjim oblikovalcem, da so bili pri svojem pristopu še radikalnejši. Poleg tega, da so odstranili stranske črte, so dodali obloge eksotičnih živali in prvič v zgodovini uvedli estetiko razkošnih športnih copat na košarkarskem trenažerju - vse to so stvari, ki so vplivale na Tinkerja pri oblikovanju nekaterih najbolj nepozabnih silhuet Jordan vseh časov. Brez njunega dela te kultne superge morda nikoli ne bi bile izdelane, Nike pa bi Michaela Jordana morda izgubil v korist druge blagovne znamke.

© Jordan

Zgodovinska silhueta

Po več kot treh desetletjih ostaja Air Jordan 2 pomemben čevelj tako za znamko Jordan Brand kot za širšo skupnost proizvajalcev športnih copat. Njegova pametna in elegantna predstavitev mu je dala edinstven slog, ki ga je razlikoval od drugih košarkarskih copat, njegova tehnična dovršenost pa je ustrezala Michaelovi neverjetni atletiki. Skratka, to je bila popolna kombinacija mode in zmogljivosti. Danes je zaradi svoje povezanosti z zgodovino podjetja Nike zelo zbirateljski model, in čeprav morda ni tako razširjen kot MJ-jeve naslovne superge ali Tinkerjevi priljubljeni modeli, je še vedno prepoznavna in zgodovinska silhueta, ki je več kot vredna, da nosi legendarno ime Jordan.

Read more

SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

Nadaljuj

Izberi svojo državo

Evropi

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

srednji vzhod