SPORTSHOWROOM
  adidas Gazelle

  Filtriraj po

  • Razvrsti

  • Spol

  • Znamka (adidas)

  • Line

  • Kolekcija (Gazelle)

  • Model

  • Velikost

  • Barva

  • Edition

  • Šport

  adidas Gazelle

  adidas Gazelle

  249 izdelkov

  Čevelj s koreninami v olimpijskih igrah v 60. letih, ki se je razvil v trajno medkulturno klasiko.

  Gazelle

  Čevlji adidas Gazelle so bili prvič izdani v 60. letih prejšnjega stoletja, ko so sprinterjem na stezi pomagali doseči svetovne rekorde na olimpijskih igrah. Skok naprej do danes in sodobna silhueta ima očarljivo vintage privlačnost, ki ni nastala po naključju.

  Leta 1960 se je adidas Rom pojavil na nogah najhitrejše ženske na svetu, Wilme Rudolph, ki se je z olimpijskih iger v Rimu vrnila kot prva ameriška atletinja v zgodovini, ki je na tekmovanju osvojila tri zlate medalje. Model Rom je imel nekaj zanimivih estetskih elementov, kot sta struktura satovja na podplatu, ki je ustvarjala učinek valovanja, in semišni zaključek prstov, ki so bili predhodniki sodobnega modela Gazelle. Na olimpijskih igrah v Tokiu leta 1964 je bil skrivaj izdan nov dizajn, adidas Olympiade, ki je imel dodaten zavihek na peti in ga je vzljubila nemška sprinterska ekipa.

  Počasi se je začel oblikovati čevelj, ki je postal znan kot adidas Gazelle.

  Leta 1966 je bil izdan prvi model Gazelle s podobnimi oblikovnimi osnovami kot pri olimpijskih šprinterskih čevljih: semišni zgornji del z dvema različicama, pobarvanima v različne barve, šivano prekrivalo na sprednjem delu stopala, ki je povezovalo kletko za vezalke s prsti, preden se je razširilo v obliki črke T, tri bele srednje četrtine črte, izrazit vmesni podplat in petni jeziček. Vsaka od dveh barv ob izidu je označevala drugačno predvideno uporabo. Rdeča različica je bila namenjena uporabi na prostem in je imela trpežen, prozoren gumijast podplat z vrezanim, valovitim vzorcem, ki je bil povzet po dizajnu "Olympiade". Modra različica je imela v podplat vgrajeno novo tehnologijo zračnih mehurčkov, ki je mehčala korak in je bila primernejša za uporabo v zaprtih prostorih. Pri modelu adidas Gazelle je bil uporabljen kengurujski semiš, ki je modri in rdeči barvi izvirnika dal neverjetno živahnost, zlasti v primerjavi s prejšnjimi modeli iz barvanega usnja. Obe iteraciji sta imeli tudi nekaj skupnih značilnosti, vključno s podporo prek loka, oblazinjenim območjem gležnja in oblikovanim jezikom. Nazadnje so bile tri bele adidasove črte v cikcakastem vzorcu za novo spremembo prvotne zasnove.

  Medtem ko je priljubljenost modela Gazelle v 70. in 80. letih naraščala, je adidas preizkusil različne podplate, dodal pa je tudi oblazinjen detajl pete in jezik iz poliuretana. Med olimpijskimi igrami leta 1972 v Münchnu je ameriški plavalec Mark Spitz med podelitvijo ene od svojih sedmih zlatih medalj med praznovanjem dvignil svoje gazele v množico. To je sprožilo pogovor o umeščanju izdelkov v šport in hkrati pripomoglo k vse večji priljubljenosti te silhuete.

  Sčasoma se je poudarek čevlja postopoma preusmeril od športa k bolj prostočasnim dejavnostim in življenjskemu slogu. Toda šele v osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih, ko je bila linija okrašena z večjim številom barv, je postala popolna obutev za življenjski slog in si pridobila kultne privržence. Eden od krajev, kjer se je zares uveljavil, je bilo Združeno kraljestvo, kjer so ga posvojili ljudje iz vseh družbenih slojev, vključno z navijači britanskega "terasastega" nogometa in rock skupinami, kot sta Oasis in Blur, ki so v devetdesetih letih ključno vplivale na kulturo.

  Leta 1993 se je Kate Moss, mlada in lepa supermanekenka, pojavila na kavču s prekrižanimi nogami in ležerno grizla konec palca. Na sebi je imela črne hlače, črno majico z naramnicami in bordo gazelke. Mossova nonšalantna poza in gazelke so osrednji točki slike, ki jo je Denzil McNeelance posnel med nezahtevnim testnim fotografiranjem. Če so Gazelle potrebovale še kakšno potrditev svojega kulturnega pomena, je bila to ta ikonična podoba.

  Ponovna izdaja iz leta 2016, ki usmerja izvirno energijo 90. let, temelji na silhueti iz leta 1991 in vključuje enak šesterokotni podplat, barve in materiale. Kampanja je vključevala kolažirano, nedokončano, izrezljano predelavo prvotne podobe Mossove iz leta 1993, ki jo je ustvaril digitalni umetnik Doug Abraham. Ponovne izdaje so bile sprejete kot eleganten kos ulične mode, James Bond pa jih je nosil celo kot športne copate, kar je poudarilo njihov velik medkulturni pomen.

  adidas Gazelle je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja krasil noge šprinterjev, nato pa je postal športni čevelj za uporabo v zaprtih prostorih, ki je zagotavljal hitrost in okretnost. V sedemdesetih letih ga je slavil plavalec, ki je osvojil zlato olimpijsko medaljo, v osemdesetih pa so ga nosili na hrupnih terasah britanskih nogometnih igrišč. V devetdesetih letih je podpiral energijo in kulturo skupin Blur, Oasis in Kate Moss, v letu 2010 pa se je s priljubljeno ponovno izdajo nenadoma prebil v kulturo uličnih oblačil. Te prehode je mogoče pripisati čistemu, športnemu in starinskemu videzu ter uporabi visokokakovostnega semiša. Gazelle je navdihnila žival, po kateri je dobila ime, zato je zaradi svoje gracioznosti, lepote in športnosti še danes trajen fenomen.

  Oceni Adidas Gazelle
  (0)

  SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

  Nadaljuj

  Izberi svojo državo

  Evropi

  Amerike

  Azija Pacifik

  Afrika

  srednji vzhod