SPORTSHOWROOM
  adidas Superstar

  Filtriraj po

  • Razvrsti

  • Spol

  • Znamka (adidas)

  • Line

  • Kolekcija (Superstar)

  • Model

  • Collaboration

  • Velikost

  • Barva

  • Material

  • Edition

  • Šport

  adidas Superstar

  adidas Superstar

  1.093 izdelkov

  Zaradi vzdržljivosti je ta čevelj postal košarkarska zvezda, zaradi sloga pa je postal zvezda povsod drugje.

  Superstar

  Adidas je vedel, da mora za večji uspeh na ameriškem trgu narediti nekaj inovativnega. Njihov svetovalec za Združene države Amerike Chris Severn je videl, da so ohlapni košarkarski copati iz platna ogrožali zdravje igralcev, zato je menil, da bi lahko na tem področju stvari spremenili. Ko je na trg prišel model adidas Superstar, je popolnoma spremenil zasnovo košarkarskih čevljev, posledice tega seizmičnega preobrata v kulturi obutve pa bo mogoče čutiti še leta v prihodnosti.

  Superstar je bil novo in izboljšano nadaljevanje modela Supergrip, ki je bil izdan nekje sredi šestdesetih let. Ta model je v šestdesetih in sedemdesetih letih uvedel ključne tehnologije, kot sta trpežna usnjena zunanja stran in podplat iz vulkanizirane gume z oprijemom v obliki ribje kosti, ki je zagotavljal oprijem na igrišču. Model Superstar je nadaljeval tam, kjer se je Supergrip končal, in dodal gost gumijast prstni del, ki se je razširil v obliki školjke, da bi zaščitil prste igralca pred poškodbami, če bi se na njih postavil. Imeli so tudi nezamenljiv logotip znamke s tremi črtami, ki je bil v beli barvi všit v medialno in lateralno stran z edinstvenimi perforacijskimi trakovi Superstar.

  V primerjavi s takratnimi platnenimi supergami je bil adidas Superstar tehnično gledano boljši čevelj. Izdelan je bil iz trpežnega usnja, tehtal je 30 % manj, imel je boljšo stabilnost in bil opremljen z zaščitnimi rebri, ki so ga odlikovala kot enkraten copat. Severn je vedel, da bodo igralci zamenjali obutev, če jih bo mogoče prepričati, da trenirajo v Superstarju. Zato je leta 1969 odpotoval na vadbišča ekip lige NBA, da bi jih lahko osebno dal v roke igralcem.

  Taktika je z veliko močjo volje in z ledeniško hitrostjo delovala.

  Počasi so se začeli pojavljati na tekmah lige NBA, pri čemer se je priljubljenost močno povečala, ko je adidas kot svojega prvega profesionalnega pogodbenega športnika podpisal pogodbo z vrhunskim zvezdnikom Kareemom Abdulom Jabbarjem. Igralci so čevlje hvalili, ker so usnjeni zunanji del in školjkasti zaključek prstov skupaj tvorili odporen copat, v katerem je bilo udobno igrati. Do leta 1973 so Superstar nosile tri četrtine profesionalnih košarkarjev v ZDA. Od počasnega začetka do skoraj popolne prevlade v košarki NBA. Superstar je bil prava senzacija.

  Vendar so v osemdesetih letih uspešnost Superstara na igrišču začeli presegati novejši modeli z bolj inovativno tehnologijo. Vendar to še ni bil konec modela adidas Superstar, saj so bila semena njegove zapuščine že zasajena. Zaradi prijetnega odnosa med košarko in hiphopom so oboževalci čevelj nosili še dolgo po tem, ko je bil umaknjen z igrišč, kar ga je dvignilo na raven ambiciozne silhuete za življenjski slog.

  Skupina Run-DMC se je na odru redno pojavljala v copatu adidas Superstar brez vezalk in z izbočenim jezikom ter ga nazadnje uporabila za izjavo o takratni kulturi. Leta 1986 so izdali pesem z naslovom "my adidas" (moj adidas), s katero so se uprli tanko prikritim predsodkom, ki so jih bili deležni privrženci hiphop kulture, ko so nosili adidas. To je ustvarilo močan trenutek, ko je 40 000 oboževalcev med koncertom skupine Run-DMC v zvestobi sporočilu skupine dvignilo svoje superge v višave. Po izidu pesmi "my adidas" je skupina Run-DMC podpisala pogodbo z adidasom in tako postala prva hiphop skupina v zgodovini, ki je podpisala pogodbo za superge, kar je na koncu utrlo pot prihodnjim adidasovim sodelavcem, kot so Pharrell, Ye in Beyoncé. Zaradi globalnega vpliva skupine Run-DMC je model adidas Originals Superstar postal ena najbolj znanih silhuet v zgodovini.

  Iz istega razloga, zaradi katerega jo je v 70. letih nosila večina igralcev lige NBA, so jo oboževali tudi rolkarji, saj je zdržala poškodbe več kot nekaj padcev. Hiphop in kultura rolkanja sta se prelila drug v drugega in ustvarila nastajajoče gibanje uličnih oblačil v zgodnjih 2000-ih letih. Čevlji adidas Superstar so se združili z novim prizoriščem in ponovno so jih vzljubili novi ljubitelji športnih copat, slog pa je nazadnje postal estetski steber ulične mode.

  Moč sloga Superstar - tri črte, rebrasta konica prsta, trak na peti - je v preteklih letih pritegnila domišljijo eklektične mešanice športov, blagovnih znamk in ljudi. Zaradi tega je postal ena najuspešnejših, najbolj sodelujočih in najbolj prepoznavnih adidasovih silhuet. Medtem ko je bil zaradi trdnega usnjenega zgornjega dela in zaščitne gumijaste kapice v sedemdesetih letih na nogah večine igralcev NBA, je zaradi svoje ikonične estetike od takrat ostal na nogah skoraj vseh ostalih. Legenda o Superstarju živi naprej.

  Oceni Adidas Superstar
  (0)

  SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

  Nadaljuj

  Izberi svojo državo

  Evropi

  Amerike

  Azija Pacifik

  Afrika

  srednji vzhod