SPORTSHOWROOM

Filtriraj po

  • Razvrsti

  • Spol

  • Znamka (Jordan)

  • Kolekcija (1)

  • Slog

  • Sodelovanje

  • Verzija (Chicago)

Air Jordan 1 Chicago

Ko je bil leta 1984 prvič ustvarjen model Jordan 1, je njegova uporaba pretežno črnega zgornjega dela z rdečimi prekrivnimi plastmi nasprotovala pravilom lige NBA, zaradi česar so se o tem visokem športnem copatu začelo množično govoriti, saj je Nike zavzel uporniško držo, ki je izkoristila to, da je bil ta čevelj prepovedan. Zaradi tega je bil ob izidu izredno priljubljen in kmalu zatem je znamka predstavila nove barvne različice podpisanega košarkarskega copata Michaela Jordana. V prvem letu izdelave čevlja jih je bilo skupaj izdelanih 13, od katerih so številne postale kultne. Med njimi je morda najznamenitejša Air Jordan 1 Chicago - copat z rdečimi, črnimi in belimi toni Jordanovega moštva Chicago Bulls.

Prvotni datum izdaje modela Jordan 1 Chicago je bil leta 1985. Takrat se je Jordan začel uveljavljati v ligi NBA, njegov uspeh pa se je prenesel na čevelj in postal pomemben del ne le košarkarske kulture, ampak tudi širšega sveta športnih copat. Zaradi te močne dediščine je bil model Chicago v preteklih letih večkrat ponovno izdan, nekateri modeli so bili zelo podobni izvirniku, drugi pa so preoblikovali njegov videz in ustvarili vznemirljive nove modele za moške, ženske in otroke.

Eden prvih, ki je spremenil več kot le barvno paleto čevlja, je bil Air Jordan 1 KO. Namesto gladkega usnjenega zgornjega dela ima po celotni površini mehko platno, prav tako ni rdečega prekrivala pete, kar pomeni, da se beli srednji del stopala razteza vse do zadnjega dela pete. Čeprav ima na bočni strani logotip Wings, so bile v njegovem transparentu namesto običajnega besedila "Air Jordan" zapisane črke "AJKO". Ta zasnova je bila ob predstavitvi leta 1986 sama po sebi uspešna in je bila, tako kot original v usnju, večkrat retrogradno uporabljena, nazadnje leta 2021.

Kljub začetni priljubljenosti modela Jordan 1 je bil uradno ponovno izdan šele leta 1994. Ta Air Jordan 1 Retro je bil že sam po sebi zelo iskan in je pospešil lansiranje še več izdaj v Chicagu. Ena od teh, ki je spremenila materialno konstrukcijo modela Jordan 1, je bila srednja barva iz leta 2003, Chicago Bulls Patent. Čeprav je tonska sestava večinoma enaka, je na prekrivkah uporabljeno sijajno lakasto usnje, logotip Wings pa je bil vrezan v stransko prekrivko na srednjem ovratniku. Desetletje pozneje, leta 2013, je bil model Jordan 1 High Chicago ponovno izdan, vendar je bil tokrat deležen nekaterih subtilnih sprememb, z logotipom Jumpman na jeziku in peti, ki ga na modelu iz leta 1985 ni bilo. Temu je leta 2015 sledil še en Retro model, ki je v vseh pogledih ostal zvest izvirniku, od belega usnja na prstih in sredini stopala do črnega ovratnika in šumnikov ter rdečih prekrival in tradicionalnega besedila Nike Air na etiketi na jeziku. Kasneje, leta 2016, je bila ponovno izdana različica Jordan 1 Low Chicago, ki je sodobnim ljubiteljem superg ponudila priložnost, da dobijo v roke še eno retro različico klasičnega čevlja.

Sodelovanja so bila velik del zgodovine modela Air Jordan 1 in pri barvi Chicago ni nič drugače. Pravzaprav je poskrbela za enega najbolj iskanih skupnih copatov v zgodovini podjetja Nike - Off-White x Air Jordan 1 Chicago 'The Ten' iz leta 2017. Eden od serije klasičnih čevljev, ki jih je dekonstruiral oblikovalec Virgil Abloh, je predelal izvirnik z elementi, kot sta odstavek besedila na medialni stranici in lebdeči swoosh, pritrjen na lateralno stranico z minimalnim modrim šivom. Istega leta je prišel model Jordan 1 Golf, katerega zgornji del je bil vodoodporen, specializirana enota podplata pa je bila izdelana za igralce golfa.

leta 2018 je model Air Jordan 1 Chicago dosegel Hollywood, saj je lik Miles Morales nosil par v animiranem filmu Spider-Man: Into the Spider-Verse. Podjetje Jordan Brand je izdalo športni copat, znan kot Origin Story, ki odraža tistega, ki smo ga videli na platnu. Prilagojena je bila tako, da se ujema z videzom superjunakove obleke, s prosojnim modrim podplatom, odsevnimi pikami na rdečih prekrivnih delih ter modro nalepko na jeziku in vložkom. Leta 2018 je bil retroiziran tudi model Jordan 1 Mid Chicago, vendar z več rdeče barve po celotnem zgornjem delu, tako da so bele barve ostale le na šumnikih, predelu prstov in ovratniku, na jeziku in notranji podlogi pa je bila črna. Še en očarljiv športni copat, ki je bil izdan tistega leta, je bil Homage to Home. Z razdeljeno zasnovo združuje dve najbolj ikonični barvni različici AJ1, z bočno polovico, navdihnjeno z Bredom, in medialno polovico, ki temelji na Chicagu. Leta 2018 je bil izdelan tudi model Rebel XX Chicago, katerega edinstven sistem vezalk daje modelu povsem nov videz, saj se vije z ene strani čevlja na drugo, namesto da bi šel naravnost navzgor čez vrh stopala. Krepka blagovna znamka Nike Air in zadrga na medialni strani dopolnjujeta njegovo nekonvencionalno konstrukcijo.

Leto pozneje, leta 2019, je podjetje Jordan Brand izdalo še en ženski model, znan kot Low Slip Chicago. Prikazuje klasičen bel zgornji del s črnimi poudarki in Varsity Red prekrivkami, vendar so mu odstranili tudi vezalke, da bi ga bilo lažje obuti in sleči. Kmalu zatem je bil izdan bolj tradicionalen model srednjega vrha, znan kot White Chicago. Kot pove že ime, prevladuje bela barva, ki pokriva celoten podplat in sprednji del zgornjega dela. Črne in rdeče podrobnosti ostajajo, prve na šumnikih, jeziku in notranjosti, druge pa na prekrivnih delih pete in blagovni znamki Jumpman. Kasneje v letu je bila slavna barva spremenjena v TD Cleat za ameriški nogomet, njen podplat Lunarlon je bil prilagojen zahtevam nogometnega igrišča, model Fearless pa je združil ikonične tone UNC, ki so počastili Jordanova študentska leta, s toni Chicago Bulls.

Leta 2020 je model Chicago Black Toe postal še ena priljubljena izdaja srednjega topa, njegova barvna shema pa je v vseh pogledih, razen v črnem predelu prstov, povzemala izvirnik. Približno v istem času je otroški model Sky Jordan 1 dobil barve Chicaga, nato pa je izšel še AJ1 Mid z belo peto in prevlekami v nekoliko drugačnem tonu Gym Red. Nove superge Jordan 1 Chicago so postajale vse pogostejše v zgodnjih letih 2020, leto 2021 pa je napovedalo še en model. Poimenovali so ga Trophy Room Chicago zaradi povezave s sinom Michaela Jordana, Marcusom Jordanom, čigar butik za superge Trophy Room je pri oblikovanju sodeloval z družbo Jordan Brand. V spomin na znamenito tekmo NBA All-Star iz leta 1985, na kateri Jordanovi soigralci niso hoteli podajati Jordanu, da bi mlademu novincu dali lekcijo, je prekrit s spominskimi elementi, kot je igralčev podpis na stranski petah.

leto 2022 je bilo veliko leto za Air Jordan 1 Chicago, saj so bile v ponudbo dodane številne superge. Med njimi sta bila Jordan 1 Low Golf Chicago, ki poleg modela z visokim vrhom iz leta 2017 ponuja tudi možnost z nizkim vrhom, in rdeča, črno-bela različica Zoom CMFT, ki ljubiteljem sloga Chicago ponuja čevelj, ki vsebuje Nikejevo lahkotno blazinjenje Zoom Air. Potem je tu še model Mid SE Wear-Away - retro videz z ostarelim vmesnim podplatom in obrabljenim zaključkom na rdečkasto črnih prevlekah. Izdanih je bilo še več drugih modelov, ki so počastili vidike kulture superg iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Air Jordan 1 OG Lost and Found, ki je bil izdelan kot del linije Reimagined podjetja Jordan Brand, obeležuje čas, ko so se superge izgubljale v skladiščnih prostorih, da bi jih po mesecih ali celo letih spet našli v različnih stopnjah obrabe. To odražajo tudi edinstveni oblikovalski detajli, kot sta obrabljen gleženjski ovratnik in postarani vmesni podplat.

Pri dveh drugih modelih Chicago, ki sta izšla leta 2022, so se odločili za preureditev barvne palete čevlja iz leta 1985, pri čemer so ohranili njegovo osnovno estetiko. Model Heritage ima belo usnje, ki se začne okoli prsta in se nadaljuje do sredine stopala in očesa, z rdečo barvo na predelu prsta, šivankah in ovoju pete. Model Jordan 1 Mid Reverse Chicago pa stvari še bolj spremeni, saj odpravi vse znake črne barve in večino čevlja zapolni z belo barvo, nato pa zaključi z nekaj rdečimi poudarki na šivankah, prstnem delu in ovratniku.

Nove izdaje so se nadaljevale do leta 2023, ko se je Jordan 1 Chicago vrnil v Marvelovo vesolje v naslednjem delu animiranih filmov o Spider-Man. Uspeh prvega filma je pomenil, da je bil drugi film zelo pričakovan, in enako lahko rečemo za čevelj, ki je znan kot Next Chapter. Da bi odražal večdimenzionalni svet, prikazan v filmih, je bil njegov zgornji del, podoben Chicagu, razdeljen na mozaik različnih materialov in grafik, ki se nanašajo na zasnovo Spider-Manovih oblačil.

Od leta 1985 je bilo na voljo nešteto barvnih različic modela Air Jordan 1. Jordan 1 Chicago med njimi izstopa kot klasična zasnova, ki že vrsto let ostaja v ospredju kulture športnih copat. Čeprav se je zgledoval po prvotnem črno-rdeče-belem modelu, se je v nadaljevanju uveljavil s svojo edinstveno identiteto in je danes ena najbolj znanih barvnih različic modela Jordan.

Oceni Jordan 1 Chicago
(0)

SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

Nadaljuj

Izberi svojo državo

Evropi

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

srednji vzhod