SPORTSHOWROOM

Jordan

11

Jordanova drzna povratna športna copata.

Jordan 1
© Jordan

Šokantna napoved

V zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bila blagovna znamka Jordan Brand že uveljavljena, njena ikonična linija košarkarskih trenerk pa se je bližala svoji prvi dvomestni izdaji. Leta 1993, le nekaj mesecev pred začetkom prodaje modela Air Jordan 9, je legendarni soimenjak Michael Jordan napovedal, da se bo upokojil s profesionalno košarko. To je pretreslo mnoge v podjetjih Nike in Jordan Brand, nekateri so celo predlagali, da se linija zaključi z desetim delom, ki naj bi izšel leta 1994. Vendar pa je eden ostal neomajen - priznani oblikovalec in Jordanova stalnica Tinker Hatfield. Začel je delati na novem modelu, ki bi zapuščino copat prenesel v prihodnost. Še več, njegov čevelj je postal simbol Michaelove vrnitve v šport, hkrati pa se je razvil v enega najbolj cenjenih športnih copatov - neustavljivega Jordan 11.

© Jordan

Pomembno srečanje

Pri izdelavi modela Air Jordan 11 so skupaj s Tinkerjem sodelovali številni strokovnjaki blagovne znamke, med njimi Ken Black, ki je pri projektu sodeloval kot grafični oblikovalec in umetniški vodja. Konec leta 1993 so se on, Tinker in izvršni direktor podjetja Nike Howard "H" White sestali z Michaelom Jordanom, da bi se pogovorili o načrtih za novi športni copat. Košarkar je bil že vajen tega procesa, saj je s Hatfieldom in drugimi oblikovalci sodeloval pri številnih čevljih s podpisom, skupina pa se je sestala v neformalnem okolju njegovega stanovanja v Arizoni. Vedeli so, da bo na tej točki do njih popolnoma iskren, tudi če bo to pomenilo zavrnitev njihovih zamisli, zato so mu predstavili risbe in materiale, ki so prikazovali predlagane koncepte, ne pa končnega dizajna. Pomembno je bilo pridobiti Jordanovo soglasje glede splošnega prileganja in občutka AJ11, zlasti glede tekstila, ki so ga nameravali uporabiti in ki je segal od mehkega najlona do teksturirane mreže in svetlečega lakastega usnja. Jordanova glavna zahteva je bila, da mora biti čevelj oblikovan tako, da ga je mogoče nositi s smokingom - videz, v katerem je bil v tistem času zelo rad viden. Njegova zahteva je opredelila model Air Jordan 11, saj je bil Hatfieldov odgovor izdelati drzen in drzen košarkarski copat z visokozmogljivimi lastnostmi in uglajenim, elegantnim videzom, ki bi bil odlično videti v kombinaciji s formalno obleko.

© Jordan

Izpolnitev sanj

Medtem ko je ekipa v prvih mesecih leta 1994 ustvarjala čevelj, je Jordan objavil še eno šokantno napoved - postal bo igralec bejzbola v čast pokojnemu očetu, ki je vedno sanjal, da bo njegov sin igral ta šport. Z obutvijo modela Jordan 9 je igral za ekipo Birmingham Barons iz nižje baseballske lige, nato pa se je v drugi polovici leta preselil k ekipi Scottsdale Scorpions. Čeprav to ni bilo idealno za linijo Jordan, ki je bila navsezadnje znana po izdelavi vrhunskih košarkarskih čevljev, pa je bil ta dogodek v nasprotju z izjemno vrnitvijo, ki se je zgodila le nekaj mesecev pozneje. Ta neverjetni preobrat je oživil tako igralca kot njegov podpisani copat, pri čemer je potrdil trdo delo, razmišljanje in inovacije, ki jih je Hatfield vložil v izdelavo modela Jordan 11.

© Jordan

"Vrnil sem se"

18. marca 1995 je Michael Jordan napovedal svojo vrnitev v ligo NBA s preprosto izjavo: "Vrnil sem se". K ekipi Chicago Bulls se je vrnil pravočasno, da je v zadnjem delu rednega dela sezone nosil model Air Jordan 10. Ker pa so se Bullsi uvrstili v končnico, je moral preizkusiti nov čevelj, ki ga do takrat še ni videl - čevelj, ki bo za vedno spremenil podobo kulture športnih copat.

© Jordan

Čevelj, ki ni mogel čakati

Spomladi 1995, nekaj mesecev pred predvidenim datumom izida, je Jordan dobil par svojega novega čevlja s podpisom. To je bila standardna praksa in bil je navajen, da je vsak nov dizajn dobil prej, vendar ga ni smel nositi v javnosti. Vendar je bil ob prejemu modela Air Jordan 11 nad njim tako navdušen, da se ni mogel upreti, da ga ne bi obul ob prvi priložnosti. 7. maja 1995 se je copat prvič pojavil na igrišču med prvo tekmo polfinala vzhodne konference med ekipama Chicago Bulls in Orlando Magic. Njen presenetljivo nekonvencionalen videz je pritegnil pozornost opazovalcev, še posebej pa bleščeči lakasti blatnik, katerega svetleča črna površina se je ovila po celotnem obodu čevlja. Pod njim je bil bel vmesni podplat iz pene Phylon, napolnjen z zračnim blaženjem Air, ki je potekal po celotni dolžini stopala. Hatfield je želel izdelati čevelj, ki bi sicer izžareval prefinjenost in slog, vendar bi bil hkrati poln visoko zmogljive tehnologije, ki bi bila kos zahtevam košarkarskega igrišča. Zato je med srednji in zunanji podplat namestil ploščo iz ogljikovih vlaken. Ker je Hatfield že več kot desetletje prej pri modelu Air Max 1 odkril moč razkrivanja tehnoloških komponent čevlja, je podplat modela AJ11 naredil delno prozoren, da bi pokazal uporabo te lahke, podporne opore. Segmenti temno vijolične barve Concord, po kateri je bila poimenovana barvna različica Concord, so bili nameščeni pod sprednjim delom stopala in peto, oprijemne linije v obliki ribje kosti pa so copatu zagotavljale tudi kakovosten oprijem. Oblikovanje je dopolnjevala bela balistična najlonska mreža na zgornjem delu, okoli pete pa je bilo še več belega usnja.

© Jordan

Prefinjeni navdihi

Kombinacija materialov, uporabljenih pri modelu Air Jordan 11, je pomenila, da je bil lažji, trpežnejši in odzivnejši od predhodnikov, zaradi elegantne črno-bele zunanjosti pa je bil idealen dodatek k formalnim oblačilom, kot si je želel Jordan. Hatfield je tako zelo želel izpolniti Jordanovo željo, da se je pri oblikovanju čistih učinkov blagovne znamke čevlja zgledoval po luksuznih modnih znamkah, kot sta Armani in Prada. Ti so bili sestavljeni iz traku iz črne tkanine z belim besedilom Jumpman in Jordan na vrhu belega mrežastega jezika, Jordanovega bejzbolskega dresa s številko 45 na zadnji strani stopala, ki ga je začel nositi po vrnitvi v košarko, in črnega logotipa Jumpman na stranski peti. Do splošne izdaje konec leta 1995 se je vrnil k nošenju tradicionalne številke 23, zato je bil čevelj ustrezno spremenjen, številka 45 pa je bila v naslednjih desetletjih vidna le na nekaj retro modelih.

© Jordan

Uporniški povratek

Z napredovanjem polfinala vzhodne konference se je neverjetna zgodba modela Jordan 11 še poglobila. Na drugi tekmi je Michael zaživel in z 38 točkami popeljal Bullse v boj za izenačenje serije. Med prekinitvijo igre, ko je Jordan sedel na klopi, se je kamera osredotočila na njegove športne copate, zaradi česar so se komentatorji vprašali, ali so "črno-beli ali belo-črni" - nedolžna izjava, ki se je nanašala na pravila NBA za končnico, ki so prepovedovala obutev zaradi pretežno bele zunanje barve. Preostali igralci ekipe Bull's so nosili črne čevlje z rdečimi poudarki v skladu z barvami ekipe, Jordan pa je bil kaznovan za prvi dve tekmi, kar je obudilo spomin na sporno barvno različico Banned AJ1, s katero se je leta 1985 začela linija športnih copat.

© Jordan

Pozornost medijev

Jordan se je na tretji tekmi vrnil v spremenjenem paru Nike Air Flight One Pennyja Hardawaya, nato pa je do konca polfinala zamenjal barvo Air Jordan 11. Imela je povsem črn zgornji del, ki je bil bolj sprejemljiv za upravitelje lige in je sprožil nove komentarje, tokrat s strani poročevalca ob igrišču Ahmada Rashada. Ko je kamera približala Jordanove črne AJ11, je omenil lakirano usnje, ki se je prvič v zgodovini pojavilo na košarkarskem čevlju, in številko njegovega bejzbolskega dresa 45 na peti. Nato se je šalil, da bo domov odnesel igralčeve stare čevlje, ko je kamera pomaknila pogled navzdol in razkrila, da nosi barvo Concord, ki jo je Jordan nosil na prvih dveh tekmah serije.

© Jordan

Dunk s 100 metri

Na žalost so Chicago Bulls na koncu izgubili končnico s 4:2, vendar je velikanski hrup, ustvarjen okoli Jordanovega novega podpisanega čevlja, postavil temelje za njegov končni uspeh. Deloma je k temu prispevala njegova vrnitev v formo, saj je na štirih od šestih tekem dosegel največ posamičnih točk. Jordan Brand je to nadgradil z nepozabnim oglasom 100ft dunk, v katerem je bil prikazan Michael, ki je tekel proti izjemno visokemu košarkarskemu obroču, nato pa skočil in dosegel velik slam dunk. Ostal je viseti z obroča, ko je kamera preklopila na njegov pogled navzdol, kako čevelj izginja proti tlom, na njegovih nogah pa je bil jasno viden čevelj Air Jordan 11 Concords.

© Jordan

Nova barva

Model Jordan 11 je bil ob izidu konec leta 1995 neverjetno dobro sprejet. Njegov videz se je radikalno razlikoval od drugih košarkarskih čevljev tistega časa, zaradi zmogljive uporabe tehnologije pa je bil odličen vadbeni model. Zato je hitro postal priljubljena izbira med Jordanovimi soigralci, uveljavil pa se je tudi kot nepogrešljiv športni copat. Poleg črno-belega modela Concord so kmalu sledile nove barvne različice. Prva je bila oblika, znana kot Columbia, ki je bila večinoma bela z modrimi poudarki Columbia Blue na blagovni znamki in podplatu. Medtem ko je Jordan v rednem delu sezone '95 in '96 raje uporabljal model Concord, je februarja 1996 na tekmi All-Star nosil to posodobljeno barvo, ko je pokazal svoje spretnosti.

Legendarni Bred in še eno prvenstvo

Kmalu zatem je bil izdan črno-rdeč model, ki je bil hkrati znan kot Playoffs in Bred. Njegova barvna shema je bila zaradi pojavljanja na eni prvih izdaj modela Air Jordan 1 priljubljena pri navijačih, prikimavanje tej klasiki v izdaji Air Jordan 11 pa je postalo enako zaželeno. Trgovine so preplavili navdušenci, ki so komaj čakali, da dobijo to slavno barvo, in v nekaterih trgovinah so čevlje razprodali v nekaj minutah. To se je zgodilo veliko prej, preden ga je Jordan sploh obul, kar je prihranil za playoffe tiste sezone, ki so se začeli 26. aprila. Jordan je nameraval, da bi celotna ekipa na tekme izločilnih bojev prišla v črnih čevljih in nogavicah, kar bi jim dalo neverjetno enotnost in bi bili lasersko osredotočeni na nalogo, ki je bila pred njimi. Pozorni gledalci so lahko opazili rdeče in bele poudarke na njegovih čevljih AJ11, sicer pa je bil dosežen močan učinek in Jordanovi biki so izločili svoje nasprotnike Miami Heat ter jih izločili iz tekmovanja v samo treh tekmah. Jordan je bil v dveh od njih na vrhu lestvice strelcev in bil imenovan za MVP finala, saj je njegova ekipa ponovno osvojila naslov prvaka NBA. Vso tekmo končnice je nosil drese Breds, ki jih je zadnjič snel, ko je bil prikazan, kako v solzah leži na tleh garderobe in v rokah drži žogo. Ta osupljiva slika je barvo ponovno potisnila v središče pozornosti in vsak naslednji retro model Bred je bil zelo iskan.

© Jordan

Izjemna sezona

Jordanov četrti naslov prvaka v ligi NBA je zaokrožil rekordno sezono ekipe Chicago Bulls. Redni del sezone so končali z rezultatom 72-10 - rekord, ki ne bo presežen še dve desetletji - in nato dvignili pokal za prvaka po uspešnem play-offu, v katerem so v štirih serijah izgubili le tri tekme, vključno z zmago nad Orlando Magic s 4:0, s katero so se maščevali za poraz iz prejšnjega leta. Jordan je med kampanjo tako veliko prispeval k uspehu ekipe, da je prejel nagrado MVP, finalu pa je dodal še nagrado na tekmi All-Star in v rednem delu sezone. To neverjetno leto je Jordana ponovno utrdilo kot dominantno silo v igri, dejstvo, da je med celotnim tekmovanjem nosil model Jordan 11, pa mu je zagotovilo mesto v zgodovini športnih copat. Nič čudnega, da jo je Michael sam označil za svojo najljubšo med vsemi svojimi modeli, čeprav je odločitev primerjal z izbiro najljubšega otroka.

© Jordan

Od moči do moči

Po uspehu Jordana kot človeka in Jordana kot čevlja sta oba dosegla še več velikih uspehov. Leta 1996 je bil model 11 izdan v nizki različici, znani kot Air Jordan 11 Low IE. Na voljo je bil v dveh različnih barvah in je preoblikoval videz izvirnika, tako da je zamenjal svoje zaščitno lakasto usnje za mešanico usnja s slonjim potiskom in mrežice. Istega leta se je ta model pojavil na velikem platnu v filmu Space Jam. Michael je obul čevelj, ko se je skupaj z Bugs Bunnyjem in njegovimi animiranimi prijatelji pomeril s skupino nezemeljskih košarkarjev. Oblika je bila podobna tisti, ki jo je nosil v drugi polovici končnice sezone '94-'95, z elegantnim črnim zgornjim delom, belim vmesnim podplatom in prosojno modrim podplatom. Oboževalci modela bi bili sprva razočarani, saj Air Jordan 11 Space Jam ob izidu filma ni bil v splošni prodaji. Nato so se leta 2000 začele pojavljati retro različice vseh treh OG barvnih različic in Space Jam je bil prvič izdan za javnost.

© Jordan

Vedno večji seznam

S tem se je začelo plodno obdobje za Air Jordan 11. V naslednjih letih je izšla vrsta novih modelov, med njimi leta 2001 barva Cool Grey, ki jo je Jordan nosil v dveh sezonah pri Washington Wizards in zdaj velja za klasiko, prva ženska različica in več nizkih modelov, ki so se vrnili k lakasti zasnovi svojega visokega modela. Dandanes so prav tako dobro cenjene tudi številne različice AJ11, ki so bile izdane v tem času, na primer superge iz leta 2006, ki so spremljale model Jordan 6 v paketu Defining Moments Pack. Njena zasnova je podobna modelu Concord, vendar ima zlate podrobnosti, ki se sklicujejo na drugega od Jordanovih trikratnih zmagovalcev, ki so zaznamovali to obdobje.

© Jordan

Praznična tradicija

Decembra 2008 je bil Air Jordan 11 Bred ponovno izdan kot del paketa Countdown Pack, leta 2009 pa je bil ponovno izdan Space Jam, katerega priljubljenost je bila precedens za prihodnje praznične izdaje, ki je od takrat trajal več kot desetletje. Oboževalci vsako leto z navdušenjem pričakujejo, ali bo decembra predstavljen retro klasični model, predelava prejšnje barvne različice ali popolnoma nov dizajn. Med pomembnejšimi primeri so retro različica Concord iz leta 2011, Gamma Blue iz leta 2013, katere svetlo modri poudarki se nanašajo na Jordanovo obdobje na Univerzi v Severni Karolini, izdaja Columbia iz leta 2014, znana kot Legend Blue, in Cherry iz leta 2022 - sodobna različica Varsity Red iz leta 2001. Poleg teh modelov so bili na voljo tudi spominski modeli, kot je model 72-10 iz leta 2015, ki je bil izdelan ob dveh desetletjih od začetka tiste izjemne sezone 95-96, v kateri so osvojili naslov, in Jubilee iz leta 2020 s srebrnimi podrobnostmi v čast 25-letnici modela Jordan 11. Ob vsakoletnem praznovanju modela AJ11 se je priljubljenost tega športnega copata z leti ohranila in celo povečala, saj podjetje Jordan Brand še naprej vrača dediščinske barve, hkrati pa uvaja inovacije pri novih modelih.

© Jordan

Čevelj, ki pripoveduje zgodbo

Čeprav je bila neverjetna zapuščina modela Air Jordan 11 zapečatena že sredi 90. let prejšnjega stoletja z Michaelovo izjemno vrnitvijo v formo in sezono Chicago Bulls v ligi NBA brez primere, je zaradi svoje edinstvene estetike in prefinjenega sloga postal eden najbolj znanih športnih copat v zgodovini. Michael Jordan in Tinker Hatfield sta obutev zasula s pohvalami, prvi zaradi njenih zmogljivosti in dejstva, da jo je lahko nosil s smokingom, drugi pa zaradi svojega drznega oblikovalskega pristopa, ki je modelu dal tehnološko prednost in prepoznaven videz. Danes je model Jordan 11 priljubljen copat, ki pomeni veliko več kot le modo in slog - predstavlja Jordanovo neverjetno zgodbo o vrnitvi in Hatfieldov izjemen ustvarjalni talent ter zaznamuje trenutek v zgodovini, ki bo dolgo ostal v spominu tistih, ki so bili pri tem, in ga bodo nove generacije navdušencev nad copati slavile še vrsto let.

Read more

SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

Nadaljuj

Izberi svojo državo

Evropi

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

srednji vzhod