SPORTSHOWROOM

Filtriraj po

  • Razvrsti

  • Spol

  • Znamka (Jordan)

  • Kolekcija (11)

  • Sodelovanje (Space Jam)

Air Jordan 11 Space Jam

Po prvi upokojitvi Michaela Jordana leta 1993 se je zdelo, da se bo njegova priljubljena linija športnih copat končno končala. Vendar je legendarni oblikovalec Tinker Hatfield vztrajal pri naslednjem modelu in ga ta morebitni neuspeh ni oviral. Za svojo predanost je bil nagrajen, saj se je Jordan leta 1995 vrnil na igrišče, ponovno zaigral za Chicago Bulls in jim pomagal doseči še en krog končnice. Na prvi in drugi tekmi polfinala vzhodne konference je uporniško nosil Hatfieldov novi model - Jordan 11 - vendar je bila njegova barvna shema v nasprotju s pravili lige NBA, zato se je moral Michael prilagoditi. Na četrti tekmi se je pojavil v svežem paru s prikrito povsem črnim zgornjim delom, ki ga je nosil tudi na preostalih tekmah tekmovanja. Nevede so opazovalci ugotovili, da bo ta navidezno začasna barvna različica pozneje postala ena najbolj znanih Jordanovih copat - Air Jordan 11 Space Jam.

Čeprav so Chicago Bulls izgubili serijo končnice '95, so Air Jordan 11 naredile velik odmev in tisti, ki so videli Michaela igrati, so si želeli dobiti par. To je bilo mogoče proti koncu istega leta, ko je bila predstavljena prva barvna različica AJ11, vendar so bile njene barve tiste iz čevlja s prvih dveh tekem in ne tiste, ki jo je Jordan nosil na četrti tekmi. Pravzaprav tega športnega copata nismo več videli vse do novembra 1996, ko je Michael v Hollywoodu debitiral v paru Jordanov 11 z že znano črno-belo barvno shemo. Film, športna komedija, ki je združevala živo igro in animacijo, se je imenoval Space Jam in je postal nepričakovan uspeh zaradi spretnega vključevanja likov iz Looney Tunes in resničnih košarkarskih zvezdnikov ter lahkotne zgodbe. Kljub temu je copat, ki smo ga videli na Jordanovih nogah, ponovno izginil, saj v letih po izidu filma Space Jam ni izšel noben podoben copat. Decembra 2000 se je čakanje končno končalo, saj je bil model Jordan 11 Space Jam naprodaj javnosti.

Ta prva izdaja, pred katero je bil pravzaprav izdelan model Player Exclusive, narejen za igralca bejzbola Dereka Jeterja, ima veliko klasičnih značilnosti, povezanih z izvirnikom iz leta 1995, vključno s prosojnim podplatom in ploščo iz ogljikovih vlaken, ki je nameščena za njim. Sredino te zadnje komponente krasi bela oznaka Jumpman, neprosojni podplati pod peto in sprednjim delom stopala pa so modri, pri čemer površino vsakega od njih krasi vzorec oprijema v obliki ribje kosti. Medtem je vmesni podplat iz pene Phylon bele barve, blazinjenje Air po celotni dolžini v njem pa podpira stopalo od pete do prstov. Povsem črn zgornji del je sestavljen iz elegantnega lakastega usnja, trpežne balistične mrežaste četrtine in gladkega usnjenega prekrivala pete, na stranski strani pete pa je poleg številke 23 na petnem zavihku izvezen svetlo modri Jumpman. Na črnem podplatu je še en logotip Jumpman, na sredini jezika pa je še en modri logotip in stilizirano besedilo Jordan in Jumpman v beli barvi.

Ko so bile superge OG Space Jam predstavljene, so bile zaradi dolgoletnega vznemirjenja in pričakovanja, ki sta se ustvarila okoli njih, skoraj takoj razprodane. Ta pojav se je ponovil tudi v naslednjih letih, ko so bile ob izdajah posebej za otroke izdane tudi posodobljene moške in ženske različice. Prva retro izdaja je bila izdana leta 2009 kot del nove tradicije podjetja Jordan Brand, ki je izdalo Air Jordan 11 prav za božič. V skoraj vseh pogledih je podobna modelu Space Jam iz leta 2000, z enakim povsem črnim zgornjim delom in poudarki Varsity Royal, le da je Jumpman na ploščici s karbonskimi vlakni namesto bele barve modre barve.

Naslednja izdaja modela AJ11 High Space Jam se je zgodila ob 20. obletnici čevlja leta 2016. Ker je šlo za praznično zasnovo, je podjetje Jordan Brand pripravilo ekskluzivni paket Space Jam Pack z novim copatom in parom modela Air Jordan 31 Space Jam - takrat zadnjega v liniji Jordan. Ti so bili priloženi v posebni škatli, ki je vsebovala tudi steklenico za vodo, prilagojeno majico, potiskano s podobami, povezanimi s filmom, in mini televizor, ki je predvajal posnetek iz filma. Model Retro 2016 je bil v mnogih pogledih najbolj zvest izvirniku, saj je celo počastil tistega, ki ga je Michael nosil na četrti tekmi playoffa leta 95, z belim 45, odtisnjenim na petnem zavihku. Takrat se je vrnil s kratkega igranja bejzbola, kjer je nosil to številko namesto svoje tradicionalne košarkarske številke 23, in prvi Space Jam se je ujemal s to spremembo. Vendar se je kmalu vrnil k svoji priljubljeni številki, 45 pa je bila izpuščena z vseh naslednjih izdaj AJ11. Posodobitev iz leta 2016 vključuje tudi prosojen podplat s pridihom modre barve, ki se vleče skozi njega, in belega Jumpmana na ploščici iz ogljikovih vlaken. Poleg tega so gumijasti podplati in blagovna znamka v bogatem vijoličnem odtenku, znanem kot Dark Concord, ki je bil uporabljen na kultnem izvirniku iz leta 1995, podplat pa gosti belo besedilo Nike Air, tako kot pri prvih modelih AJ11. Z obnovitvijo teh dediščinskih značilnosti je model Space Jam iz leta 2016 postal najuspešnejša izdaja čevljev podjetja Nike v tistem času in je povzročil nastanek številnih drugih športnih copat v tej slavni barvi.

Le dve leti pozneje, leta 2018, so bile prikupne barve Space Jam dodane High in Low copatom AJ11. Poleg tega, da imajo športni copati vsak svojo enoto podplata z oblikovanimi čepi in lunarlonsko peno, so učinki blagovne znamke kovinsko srebrne barve, vključno z vezenino Jumpman na peti, ki je bila pri različici Low prestavljena na osrednji položaj. Leta 2019 so nato z modelom Low IE Space Jam uvedli novo podobo znane barvne različice. Njegov podplat združuje prosojni del z deli Concord vijolične barve v obliki ribje kosti, plošča iz ogljikovih vlaken pa ima jasno opredeljen mrežast vzorec v parih sivih tonih, ki se ujema z belim Jumpmanom. Na belem vmesnem podplatu ima zgornji del značilno obliko po vzoru modela IE iz leta 1996, pri čemer črna barva prekriva lakasto usnjeni blatnik in mrežaste plošče, ki so v njem, skupaj z ožjim mrežastim delom nad njim in gladko usnjeno kapo prsta. V črno usnje jezika je izvezen vijolični simbol Jumpman, črno notranjost pa poudarja beli simbol Jumpman na podplatu.

Leta 2021 je bilo nato posneto nadaljevanje Space Jam, tokrat z LeBronom Jamesom v glavni vlogi. Po tem se je istoimenska barvna shema filma le še povečala, leta 2022 pa je izšel model CMFT Space Jam - copat s črno-belo barvno shemo kot drugi v kolekciji, vendar z vrsto posodobljenih funkcij, osredotočenih neposredno na udobje. Te vključujejo bel vmesni podplat iz pene Cushlon, ki počiva na bledo modrem prosojnem podplatu, in črn zgornji del, sestavljen iz gladkega in lakastega usnja z dodanimi prezračevalnimi luknjami za dodatno zračnost. Poleg tega ima prilagodljivo mrežico skozi četrtino, sistem vezalk in vijolične logotipe Jumpman na jeziku, peti in levem podplatu.

Air Jordan 11 Space Jam ima zgodovino, ki je drugačna od večine drugih športnih copat. Prvič smo jo videli pol desetletja, preden je bil javnosti omogočen dostop do nje, v vmesnem času pa se je pojavila tako v znani seriji tekem playoffa kot tudi v hollywoodskem filmu. Ta neverjetna izpostavljenost je dvignila prepoznavnost čevlja veliko pred njegovim izidom, od takrat izdane Jordan 11 Space Jam pa so med najbolj priljubljenimi, kar jih je znamka kdajkoli izdelala.

Oceni Jordan 11 Space Jam
(0)

SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

Nadaljuj

Izberi svojo državo

Evropi

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

srednji vzhod