SPORTSHOWROOM

Jordan

4

Zgodovinski športni copat in kulturni fenomen.

Jordan 4
© Jordan

Preprosta slika

16. novembra 1988 je revija Sports Illustrated izdala posebno številko College Basketball Preview, v kateri je med drugim podala pregled sezone 88-89 in bralcem predstavila nekaj prihajajočih talentov iz vse države. Revija je bila zanimivo branje za ljubitelje košarke, vsebovala pa je tudi nepričakovan predogled, ki bi navdušil vsakega navdušenca nad športnimi copati, ki ima dovolj pozorno oko, da ga opazi. Na zadnji strani, v članku o Sonnyju Vaccaru, ki je pred štirimi leti poskrbel za prvo pogodbo Michaela Jordana z znamko, je bila skrita fotografija Phila Knighta z nekaj zanimivimi čevlji. Soustanovitelj podjetja Nike je sedel na mizi in v rokah držal bele superge s črnimi in sivimi poudarki ter logotipom Nike Air na peti, poleg njega pa je bila v glavnem črna različica istega modela z rdečimi in sivimi poudarki ter jasno vidnim logotipom Jumpman na jeziku. Iz več podrobnosti je bilo razvidno, da ne gre za model Air Jordan 3, ki je bil takrat najnovejši v liniji podpisov, zato je moral biti to naslednik čevlja - Air Jordan 4. Ali je šlo za naključno uhajanje ali ne, ni jasno, gotovo pa je, da je bila ta nevsiljiva fotografija le uvod v neverjetno zgodbo teh najbolj kultnih superg.

© Jordan

Igra All-Star

V mesecih, ki so sledili, je bilo o Jordanovem četrtem podpisanem športnem copatu malo novic, saj so njegovi zvesti oboževalci čakali, kdaj bo izdan. Potem pa se je MJ februarja 1989 na tekmi All-Star Game pojavil z enim parom. Tisti, ki so videli sliko v reviji Sports Illustrated, so prepoznali črno barvo s Knightove mize, saj so bile njene barve podobne tistim, ki jih je imel sloviti model Bred. Jordan je na tekmi prikazal pravo predstavo, pri tem je izvedel nekaj nezaslišanih podaj brez pogleda in na koncu dosegel največ točk za ekipo East z vrsto značilnih slam dunkov, ki so mu prinesli 28 točk. Navijači so bili navdušeni in uspeh čevlja je bil zagotovljen, vendar so se za model Jordan 4 obetale še veliko večje stvari.

Osredotočenost na tehnologijo

V kombinaciji s prejšnjo sliko je nastop modela AJ4 na tekmi All-Star omogočil morebitnim kupcem, da si ogledajo nekatere nove funkcije v akciji. Medtem ko je imel predhodnik eleganten slog, je imela naslednja iteracija bolj tehnološki pridih, pri čemer so na njegovih bokih izstopali pomembni dodatki, kot sta edinstvena preformirana mreža in zaklepi za vezalke iz TPU. To je bila premišljena poteza oblikovalca čevlja Tinkerja Hatfielda, ki je vodil uspešno evolucijo linije Jordan z njeno tretjo izdajo leto prej.

© Jordan

Dihanje in vzdržljivost

Hatfield, eden najbolj spretnih Nikejevih ustvarjalcev, je želel z modelom Jordan 4 znova uvesti novosti, zato se je odmaknil od uporabe eksotičnih materialov, ki so zaznamovali njegovega predhodnika, in se bolj osredotočil na praktične komponente. V zgodnji skici z dne 20. marca 1988 je bila njegova temeljna želja, da bi izdelal zmogljiv košarkarski trener, jasna, saj sta se besedi "zračnost" in "vzdržljivost" pojavljali na vidnem mestu. Prva lastnost je bila zagotovljena z mrežnimi ploščami, prevlečenimi z uretanom, ki so bile nameščene na vsaki strani četrtine in spodnjem delu jezika, druga pa s strukturnim trikotnikom, ki je podpiral gležnje, in gumijasto stransko steno pokrova, ki je segala navzgor od podplata. Barva Black Cement, ki jo je Jordan nosil na tekmi All-Star, je na zgornji del prinesla tudi sintetični Durabuck - material, ki je bil trpežnejši in lažji od tradicionalnega usnja, zaradi česar je bil idealen za visoko zmogljiv športni čevelj.

© Jordan

Drobne podrobnosti

Druge ključne značilnosti, označene na Hatfieldovi skici, vključujejo vidno zračno blazino Air v peti, ki je bila podprta z dodatno zračno blazino v sprednjem delu stopala, upogljive zareze na robovih podplata in značilen sistem vezalk spremenljive širine, ki ga ustvarjajo kosi TPU nad zgornjim delom stopala. Vsak od teh zadnjih elementov je imel po devet očesc, kar je uporabniku omogočalo številne različne možnosti vezanja, njihova značilna oblika ventilatorja pa se je ponovila na petnem zavihku, ki je imel namesto lukenj reliefne izbokline, da ga je bilo mogoče pri obuvanju zlahka prijeti.

© Jordan

Jordan Flight

Tako kot pri modelu Jordan 3 si je Hatfield želel, da bi Michael sodeloval pri oblikovanju čevlja. To je pomenilo, da je odražal njegovo osebnost in slog na igrišču, kar je bilo razvidno iz krepkega logotipa Nike Air, vtisnjenega na pretirani plošči pete, katerega visok položaj je bil referenca na Jordanovo sposobnost kljubovanja gravitaciji med igranjem. Ta izjemna sposobnost je bila poudarjena tudi z novim obližem na jeziku, ki je pod takoj prepoznavno silhueto Jumpman dodal besedo "Flight" v stilizirani rokopisni pisavi.

© Jordan

Štiri elegantne barve

Prvo leto modela Jordan 4 je prineslo štiri barvne različice, od katerih se je vsaka ujemala z odtenki originalnih modelov Air Jordan 3. Poleg dveh, ki smo ju videli v reviji Sports Illustrated, znanih kot White Cement in Black Cement (ali Bred), sta bili tu še Fire Red s pretežno belo zunanjo barvo in živo rdečimi poudarki ter Military Blue, katere belo-siva konstrukcija je bila poudarjena s pridihom elegantnih azurnih tonov. Vsak je bil priljubljen na svoj način, vendar je Michael Jordan kmalu ponovno povečal slavo in blaginjo modela Air Jordan 4 v izjemnem trenutku, ki je odločil o njegovi karieri.

© Jordan

Neverjetno ujemanje

7. maj 1989 je dan, ki bo Jordanu in ljubiteljem košarke po vsem svetu še dolgo ostal v spominu. To je bil dan odločilne tekme med ekipama Chicago Bulls in Cleveland Cavaliers v prvem krogu napete serije končnice. Ekipi sta si na prvih štirih tekmah izmenjali udarce in v Cleveland prispeli z izidom 2:2. Ko se je peta tekma bližala dramatičnemu zaključku, je bilo jasno, kako majhne so razlike med njima, saj se je vodstvo od začetka tekme naprej spreminjalo, v zadnji minuti pa se je večkrat zamenjalo. V zadnjih trenutkih je Chicago zaostajal le za točko, vendar je imel na voljo le tri sekunde, da doseže zadetek. Potrebna je bila hladna glava in slišati je bilo trenerja Bullsov Douga Collinsa, ki je svoji ekipi naročil, naj žogo preda Michaelu in se umakne s poti. Ti so to vestno storili in podali žogo Jordanu, ki jo je prejel, ko se je izmaknil dvema branilcema, do konca tekme pa sta mu ostali le še dve sekundi. Ura se je iztekla v eno samo sekundo, ko je skočil v zrak in se pripravil na strel. V tistem trenutku je proti njemu priletel igralec Cavs Craig Ehlo, ki ga je poskušal blokirati in s svojim zadnjim dejanjem grozil, da bo pokvaril pravljični konec. Jordan je z neverjetno zbranostjo odlašal s strelom, dokler Ehlova iztegnjena roka ni švignila mimo njega, in za trenutek obvisel v zraku, nato pa žogo spustil proti košu. Zvok sirene se je oglasil, vendar je bilo prepozno - žoga je že padla v mrežo. Jordan je pristal na svojih košaricah Jordan 4, nato pa se odrinil, skočil v zrak in zmagoslavno stisnil pest.

© Jordan

Strel

Jordanov čarobni zadetek se je zapisal kot eden od najbolj izmuzljivih metov v zgodovini športa, tekma pa kot ena od najbolj razburljivih. Pravzaprav je tako kulten, da so ga začeli imenovati preprosto "The Shot". S 44 točkami si je zagotovil mesto najboljšega strelca v seriji, sezono 88-89 pa je že tretje leto zapored končal kot prvak v točkovanju. Še ena izjemna vrnitev je povečala hype okoli njegovega novega čevlja s podpisom, vendar je bil prav ta nepozabni trenutek klinča tisti, ki je k dizajnu pritegnil največ oboževalcev.

Prelomni trenutek

Čeprav Bullsi tistega leta niso osvojili naslova prvaka, so se prvič v Jordanovi karieri uvrstili v finale vzhodne konference. Vendar je bila prav zmaga nad uglednimi Cavaliersi tista, ki je veljala za pomembno prelomnico za Jordana in njegove soigralce. Mnogi menijo, da je prav ta dosežek na koncu pripeljal do njihovega čudovitega niza naslovov v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Medtem ko so se navijači zgrinjali v trgovine, da bi dobili nove modele AJ4, se je njihova zaloga zaradi širitve čevlja v širšo popkulturo še povečala.

© Jordan

Postal je kulturni fenomen

Poleti 1989 je Spike Lee izdal svoj novi film Do the Right Thing (Naredi pravo stvar), ki je požel veliko odobravanja kritikov in velik komercialni uspeh. Film je bil postavljen v tipično sosesko Brooklyn, številni liki pa so nosili takrat priljubljene čevlje, med njimi tudi Buggin' Out, ki je bil vpleten v kultni prizor, ki se je vrtel okoli njegovih čevljev Air Jordan 4. V njem mu mimoidoči odreže čevlje, kamera pa se osredotoči na črno sled, ki ostane na njegovih sicer čistih belih supergah. Čeprav je model prikazan le za trenutek, je jasno, da gre za Jordan 4 White Cement, saj ga takoj razkrijeta značilna mrežica in kletke za vezalke TPU. V nadaljevanju prizora se Buggin' Out spopade z moškim in se zaplete v prepir, v katerem mu njegovi prijatelji povedo, da so njegove Jordanse uničene in da jih lahko tudi vrže stran. Poleg tega, da je prizor zabaven in pronicljiv (prepir se dotakne širših družbenih vprašanj, vključno z gentrifikacijo), je imel velik vpliv na kulturo športnih copat, saj je Air Jordane in druge čevlje vključil v bolj množične pogovore. Njegov vpliv je bil tako pomemben, da je podjetje Jordan Brand leta 2017 ta trenutek počastilo s posebno različico modela Air Jordan 4 White Cement, ki je vključevala edinstvene vidike Buggin' Outovega para, kot so večbarvni okraski vezalk in celo črni odrgnini, ki jih je pustil fant, ki je trčil vanj.

Povezljiv lik

Model Jordan 4 je bil prvi, ki je bil izdan po vsem svetu, njegov nastop v filmu Do the Right Thing, ki je na koncu prejel dve nominaciji za oskarja, pa je zagotovo pripomogel k večjemu uspehu po vsem svetu. Vendar je k slavi tega športnega copata prispeval še en Leejev lik. Spike Lee, ki je že sodeloval v marketinški kampanji za Air Jordan 3, potem ko se je prvič pojavil v filmu She's Gotta Have It leta 1986, je ponovno prevzel vlogo zabavnega Marsa Blackmona in nastopil v seriji oglasov za Air Jordan 4. Nenavadni navdušenec nad Jordani je bil idealna protiutež Michaelu v oglasih, ki so bili narejeni v črno-beli tehniki in so odražali akromatično produkcijo filma. Bil je običajen, prikupen fant, ki je oboževal Air Jordane in oboževal MJ. Eden najbolj znanih oglasov za promocijo modela AJ4 je izkoristil to dejstvo in pokazal, da Blackmon sicer ne more doseči Jordanove neverjetne ravni znanja, vendar lahko z nošenjem njegovih čevljev posnema športnega zvezdnika. V njem je prikazano, kako Jordan med posnetki Blackmona izvaja različne ekstravagantne slam-dunke in razlaga, da lahko kupite čevelj, vendar ne morete početi tega, kar počne Jordan. Oglas je bil predvajan med tekmo All-Star leta 1989, Lee pa je v naslednjih letih sodeloval še v številnih televizijskih in tiskanih oglasih za blagovno znamko Jordan.

© Jordan

Ljubljenec hip hopa

Z nastopom na velikem platnu je Air Jordan 4 konec 80. in v začetku 90. let pritegnil tudi pozornost priljubljenih zvezdnikov hip hopa in drugih glasbenih izvajalcev. Takrat so mladega Jay-Z-ja upodobili v paru, na znani sliki Big Daddyja Kanea pa se sprošča v limuzini z nogami, prekritimi z AJ4, na sedežu na sredini slike. V zadnjem času so bili v črnem cementu opaženi zvezdniki, kot je Kid Cudi, raperji, kot so Curren$y, Lil Wayne in Wale, pa so v svoji glasbi omenjali Jordan 4. Zadnji je v svoji skladbi Legendary iz leta 2011 celo omenil Marsa Blackmona, v kateri poje: "Jordan 4 seated floorside sitting with Mars". Ta vrstica ne počasti le čevlja in lika, temveč tudi košarko in naklonjenost Spika Leeja do nje, saj je režiser postal znan po svojih nastopih ob igrišču na tekmah Knicksov, na katerih je bil pogosto upodobljen v Jordanih.

© Jordan

Retro izdaje

Ti zvezdniški obrati pričajo o trajni kakovosti čevlja, zaradi katere je bil v desetletjih že večkrat obnovljen in ponovno izdan. Prve retro izdaje so bile posodobljene različice modelov Bred in White Cement, ki so se pojavile v času Jordanove druge upokojitve leta 1999, vendar jih je spremljala cela vrsta novih modelov, znanih kot Retro+ barvne različice. Prva modela sta bila črno-siva Oreo ter belo-modra Columbia, leto pozneje pa še belo-kromirana Bling. Vsaka od teh novih izdaj je imela perforirane stranske ploskve namesto mrežastega materiala, ki je bil na izvirniku, in oznako Jumpman namesto logotipa Nike Air na peti. S tem se je začelo še eno plodno obdobje za model Jordan 4, saj je bilo v tem času izdanih več deset barvnih različic, vključno s priljubljenimi iteracijami, kot so Military Black, Black Cat in Thunder & Lightning Pack.

© Jordan

Nadarjeni sodelavci

Poleg teh dinamičnih barvnih različic je bil model Air Jordan 4 vključen v nekatera najbolj privlačna sodelovanja v zgodovini te linije športnih copat. Eno prvih je bilo z blagovno znamko oblačil Undefeated iz Los Angelesa, ki je leta 2005 kot prvi butik s supergami izdelala ekskluzivno sodelovanje z Jordanom, in sicer z dizajnom, prevlečenim s semišem. Drugo pomembno partnerstvo je bilo z Eminemom, s katerim sta v preteklih letih izdelala številne omejene izdaje superg. Konec leta 2010 se je znamka Jordan Brand povezala z oblačilnim podjetjem Levi's in ustvarila komplet AJ4, prevlečenih z džinsom, ter umetnikom KAWS, ki je izdelal čevelj, oblečen v vrhunski črni semiš s podobami svoje značilne igrače, izklesane na zunanji strani. K sodelovanju so pritegnili tudi Travis Scott, ki je večkrat sodeloval pri oblikovanju modro-rdečega športnega copata, ki se nanaša na ukinjeno ekipo NFL Houston Oilers. Ta trend se je nadaljeval v letu 2020 s priljubljenimi izdajami, kot so barvni različici Off-Noir in Guava Ice podjetja Union LA, elegantna izdaja Sail podjetja Off-White in prefinjena barvna različica Violet Ore podjetja A Ma Maniére. Na veliko veselje deskarjev in oboževalcev Jordana je leta 2023 končno prišlo dolgo pričakovano sodelovanje z Nike SB, ki je zaradi svojega dediščinskega videza in deskarjem prijaznih lastnosti postalo še posebej priljubljena izdaja.

© Jordan

Jordanova skrivnostnost

Čeprav je bila izdana davnega leta 1989, Air Jordan 4 ni le ena izmed najbolj priljubljenih Jordan vseh časov, temveč tudi ena izmed najbolj cenjenih športnih copat. To je posledica njene povezanosti z Michaelovim zgodovinskim strelom, s katerim je zmagal v seriji, in njenega položaja ikone popularne kulture, ki so ga vzpostavili televizijski oglasi Marsa Blackmona, potrdili pa so ga s širjenjem na hiphop sceni in pojavom v filmski uspešnici. Vendar je model Jordan 4 še bolj kot to preprosto odličen športni copat. Tinker Hatfield jo je označil kot "utilitarno, a še vedno z jordansko mističnostjo" - opis, ki odlično zajema praktično funkcionalnost in elegantno estetiko, zaradi katerih je ta copat postal tako legendaren kot igralec sam.

Read more

SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

Nadaljuj

Izberi svojo državo

Evropi

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

srednji vzhod