SPORTSHOWROOM

Jordan

6

Jordanova športna copata, ki jo je navdihnil klasični športni avtomobil.

Jordan 6
© Jordan

Še zadnji izziv

Ko je Michael Jordan začel sezono NBA 1990/91, je še vedno nosil legendarni Air Jordan 5; čevelj, katerega uspeh je bil zgrajen na kombinaciji pojavljanja v pop kulturi in igralčevih dosežkov na igrišču. Kljub vsem svojim sposobnostim in priznanjem ter izjemnim lastnostim športnih copat s svojim podpisom pa si Jordan še ni zaslužil največje nagrade - naslova prvaka lige NBA -, zato je ostala vrzel, ki jo je bilo treba zapolniti. Po velikem uspehu prejšnjih Jordanovih modelov Tinkerja Hatfielda je bil oblikovalec obutve, ki je zaznamoval to obdobje, ponovno povabljen, da bi MJ-ju zagotovil košarkarsko obutev, ki bi ga popeljala na vrh lige NBA. Tinker se je lotil izdelave modela Air Jordan 6 - silhuete, ki je postala osrednja v eni od najbolj odločilnih sezon v karieri Michaela Jordana in je za vedno spremenila podobo zgodovine športnih copat.

© Jordan

Izboljšanje ekipe

V poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je ekipa Chicago Bulls vse bolj bližala uvrstitvi v finale lige NBA, vendar je v letih 1989 in 1990 padla na zadnji oviri. Obakrat so v finalu vzhodne konference izgubili proti ekipi Detroit Pistons, s katero so bili poraženi že v polfinalu vzhodne konference leta 1988. Vsako serijo so izgubili s postopoma manjšimi razlikami: 4:1, 4:2 in 4:3, pri čemer so Bullsi čutili, da se iz leta v leto izboljšujejo. Kljub temu je ekipa sezono '90-'91 začela počasi, saj je izgubila prve tri tekme in padla na dno Centralne divizije. V novembru se je začelo obračati na bolje in do začetka decembra je ekipa z zadnjega mesta napredovala na tretje ter dosegla skupno peto mesto v vzhodni konferenci, vendar je bilo to še vedno daleč od tega, kar so si Michael in njegovi soigralci želeli doseči.

Vrnitev Marsa Blackmona

V tem času je bil Tinkerjev model Jordan 6 pripravljen, da se razkrije javnosti, in začeli so se pojavljati oglasi z novim športnim copatom. Tako kot pri prejšnjih treh modelih Jordanov je bil tudi pri izdaji tega modela pomemben lik Mars Blackmon Spika Leeja, ki se je skupaj z Michaelom pojavljal v televizijskih in tiskanih oglasih. Z leti sta vzpostavila igrivo in zabavno kemijo, njune vragolije na zaslonu pa so v času Tinkerjevega četrtega Jordana postale dogodek sam po sebi. Tokrat se jima je pridružil karizmatični rokenrol glasbenik Little Richard, ki je v seriji črno-belih oglasov igral gospoda Džina. V vsakem od njih džin ponudi Marsu eno samo željo, pri čemer mu predlaga, naj prosi bodisi za denar bodisi za drag avtomobil. Ko Mars ti dve ideji zavrne, nenadoma reče: "Imam", in džin spremeni majhnega ljubitelja športnih copat v Michaela Jordana, ki tam stoji v značilni košarkarski majici Jordan in brooklynski kapi. "Poglej, mami, jaz znam leteti," reče, nato pa izvede nekaj spektakularnih metov z loparjem. V drugih različicah oglasa je v ospredju sam model AJ6, saj je Blackmonova želja videti, da je obkrožen z ogromno zbirko Jordanov in drži kup škatel za čevlje, na vrhu katerih je nova silhueta.

© Jordan

Še en zmagovalni prispevek All-Star

Medtem ko so ti oglasi začeli vzbujati pričakovanje za prihajajočo izdajo, so Chicago Bulls nadaljevali z vztrajno formo in se 9. in 10. februarja 1991 uvrstili na All-Star vikend na vrhu Centralne divizije in na 2. mestu Vzhodne konference z 32 zmagami in 14 porazi. Kot edini igralec, ki je prejel več kot milijon glasov navijačev, je bilo Michaelovo ime prvo na seznamu ekipe za tekmo All-Star. Svoje zveste privržence je nagradil s prvo predstavitvijo modela Air Jordan 6 v Black Infrared barvi, ko je Vzhod premagal Zahod za vsega dve točki. Čeprav je nagrado MVP prejel Charles Barkley iz Philadelphije zaradi odličnih skokov, je MJ s 26 točkami dosegel najboljši rezultat v še eni močni predstavi, ko je pokazal zmogljivost novega copata.

Številne značilnosti delovanja

Tinker je tako kot pri prejšnjih Jordanovih modelih tudi model 6 opremil s številnimi tehničnimi lastnostmi, tako da je ostal predvsem funkcionalen košarkarski copat. V enem od podrobnih papirnatih oglasov iz tistega časa je bilo naštetih veliko teh elementov, vključno z znanimi elementi, kot so vidna zračna enota v peti, lahek poliuretanski vmesni podplat, izbočeni ščitniki gležnjev in v-flex žlebovi na sprednjem delu stopala za večjo okretnost. Poleg tega je izpostavil nove dodatke, kot sta trpežen eksoskeletni okvir, ki podpira zgornji del, in "rokav Dynamic-Fit™", ki zagotavlja udobno prileganje okoli sredine stopala. Pod sprednjim delom stopala je bil nameščen drugi žep z zaprtim zrakom za še večji odboj, priljubljena uporaba prosojnih poudarkov na podplatu je bila prenesena iz modela AJ5, vezalke pa so bile pritrjene z gumbastim gumbom z napisom Jumpman in na novo dodanim "žepom za raztegljive vezalke", ki je imel podobno oznako in se je lahko zapel, da so bile vezalke med igro spravljene stran od poti. Perforacije so bile vidne po celotnem čevlju, od ovratnika do stranskih sten in jezika, kar je zagotavljalo hladilno prezračevanje okoli stopala. S tako širokim naborom tehničnih komponent je bil model Jordan 6 odličen košarkarski trener, isti oglas pa je nakazoval, da "lahko vsak vrhunski igralec izkoristi čevelj, zasnovan za Michaela Jordana", in se končal z vrstico "Osupnite obrambo in povečajte čas visenja v čevlju Air Jordan - pripravljen za vzlet." Zato ne preseneča, da je model AJ6 uporabljalo veliko Jordanovih sodobnikov.

© Jordan

Michaelovi prispevki

Na druge elemente izdelave modela Jordan 6 je neposredno vplival Michael. Tinker je bil velik zagovornik vključevanja športnikov v oblikovanje njihovih lastnih čevljev s podpisom in pri prejšnjih treh Jordanih je z velikim uspehom uporabil nekatere MJ-jeve zamisli. To je storil tudi pri modelu AJ6, tako da je bil na peto pritrjen zavihek in dodan podaljšan gumiran jezik z dvema velikima izrezanima oknoma. Oba sta služila kot uporabni točki za oprijemanje pri obuvanju čevlja, kar je Jordan izpostavil kot težavo pri prejšnjih iteracijah. Tudi zavihek na peti je navdihnila Michaelova ljubezen do nemških športnih avtomobilov in je bil narejen tako, da je bil videti kot zadnji spojler klasičnih modelov, kot je Porsche 911. Tinker ga je tako celo poimenoval, obenem pa je stranskim delom čevlja dal značilne oglate prevleke, ki so posnemale aerodinamični videz teh bliskovito hitrih vozil. Michaelov vpliv je mogoče opaziti tudi v estetiki mode Air Jordan 6, saj je Tinker zaradi njegovega zanimanja za visoko modo čevlju dal čisto konico brez prekrivanja, tako da je bil videti kot oblečni čevelj. Zato je tudi pet barvnih različic, ki so bile izdane leta 1991, vsako od njih zaznamoval pridih elegance. Modeli White Infrared, Sport Blue in Maroon so imeli zgornji del iz belega usnja z barvnimi poudarki na področjih, kot so logotipi Jumpman in vmesni podplat, model Black Infrared je imel plišasti črni zgornji del Durabuck z živo rdečimi poudarki, model Carmine pa je vključeval drzno mešanico belega usnja in rdečega nubuka.

© Jordan

Močan zaključek

Po vrnitvi z tekme All-Star leta 1991 je Michael z Bullsi doživel izjemen uspeh, saj je z modelom Jordan 6 White Infrared pokazal, kaj zmore. Ekipa je preostanek meseca preživela brez poraza in ga končala na vrhu vzhodne konference. Čeprav se je ta niz devetih zaporednih zmag v začetku marca končal, so od 3. marca do konca rednega dela sezone ostali na 1. mestu in si z 61 zmagami zagotovili prednost domačega igrišča za končnico. To je bil takrat rekord franšize, s čimer so bili drugi za Portland Trail Blazers, ki so v finalu zahodne konference izgubili proti Los Angeles Lakers. Jordan je v tem obdobju resnično izboljšal svojo igro, najboljše dosežke je prihranil za konec sezone in marca ter aprila osvojil nagrado za igralca meseca.

Domiseln oglas

V tem času je izšel še en klasičen oglas za podjetje Mars Blackmon. V njem simpatični navdušenec nad športnimi copati poskuša prodati izmišljeno šolo Michaela Jordana Flight School in trdi, da se lahko udeleženci naučijo, kako podaljšati čas objave in oslepiti obrambo, pa tudi nekaj bolj zgovornih veščin, kot sta "kako med igro izvezati jezik" in "kako med sezono igrati golf" - dve stvari, po katerih je bil Jordan dobro znan. Pojasni tudi, da se lahko ljudje naučijo, "kako nositi res odlične superge", medtem ko drži v rokah model Jordan 6. Na koncu je prikazano, kako skupina igralcev lige NBA, med njimi Chris Mullin in John Salley, gleda oglas in izjavlja, da se želijo tudi oni naučiti, kako nastopati v številnih oglasih in povečati svoj čas visenja. Zaradi Blackmonove prikupne narave, iznajdljivega dodatka Jordan Flight School in prisotnosti drugih priljubljenih košarkarskih zvezdnikov sta si oglas in posledično tudi model Air Jordan 6 zelo zapomnila.

© Jordan

Samozavesten začetek

Chicago Bulls so se vrnili na igrišče in se samozavestno podali v končnico leta 1991. Michael je na začetku serije zamenjal model Jordan 6 Black Infrared, prehod na temnejšo barvo pa je pomenil dodatno osredotočenost, ki jo je prinesel v najzahtevnejše obdobje sezone. V tej elegantni različici modela AJ6 je znova dokazal, da je zmagovalec tekem, in s 87 točkami dosegel najboljši rezultat, ko so Bullsi brez težav odpravili New York Knicks Patricka Ewinga s 3:0 v prvem krogu. V polfinalu vzhodne konference so se biki soočili s težjim preizkusom, ko so bili v vlogi ekipe Philadelphia 76ers. Michael Jordan je bil rahlo užaljen, ker na začetku sezone ni prejel nagrade MVP na tekmi All-Star, kar mu je dalo še eno točko za dokazovanje, ko se je pomeril s tistim, ki jo je dobil - agresivnim in vsestranskim Charlesom Barkleyjem. Zaradi tega je bil Jordan še posebej nevaren in je nasprotnika premagal s 167 točkami proti 128. Chicago je v seriji zmagal s 4:1, kar je pomenilo, da se je še tretjič zapored uvrstil v finale vzhodne konference.

© Jordan

Stari sovražnik

Naslednji krog je bil najtežji, saj so se že četrto leto zapored pomerili z zelo osovraženimi Detroit Pistons, ki so pod vodstvom vztrajnega Isiaha Thomasa s svojim brutalnim slogom igre izločali ekipe do onemoglosti. Znani kot Bad Boys so bili aktualni prvaki lige NBA, saj so jo osvojili v obeh prejšnjih sezonah, in z zastrašujočimi igralci, kot sta Dennis Rodman in John Salley, bi jih bilo težko premagati. Vendar je bilo tokrat vse drugače. Chicago Bulls so bili na vrhuncu forme, Thomasa pa je ovirala poškodba zapestja, zato so s 4:0 zmagali in se prvič v zgodovini franšize uvrstili v finale lige NBA.

Končna zmaga

Biki so imeli le en teden časa, da proslavijo to veličastno zmago, preden so se v finalu pomerili z Los Angeles Lakers Magic Johnsona. Magic je bil superzvezdnik, ki je "Showtime Lakers" v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v plodnem obdobju ekipe popeljal do petih naslovov NBA, in stvari so bile videti zlovešče, ko so na prvi tekmi serije kljub Jordanovim 36 točkam na domačem stadionu premagali Bullse. Ko pa je Chicago na drugi tekmi obrnil stvari na bolje, se ni več oziral nazaj, na koncu je zmagal s 4:1 in končno postal prvak lige NBA. MJ je igral, kot da je bil rojen za to, da bi bil tam, saj je dosegel največ točk v seriji (156) in si prislužil nagrado MVP finala. V celotnem play-offu je dosegel 529 točk, kar je več kot 100 točk več kot njegov najbližji tekmec Magic Johnson, ki je končal s 414 točkami.

© Jordan

Impresivna priznanja

Air Jordan 6 Tinkerja Hatfielda je imel veliko vlogo pri debitantski zmagi Michaela Jordana na prvenstvu NBA, kar je prineslo neverjetno navdušenje nad tem čevljem in začelo serijo naslovov, ki je zaznamovala igralčevo kariero. Bolj kot v kateri koli drugi sezoni do tedaj so Jordanovi dosežki v njegovem značilnem športnem copatu povečali njegov uspeh, saj je bil poleg osvojitve naslova in naziva MVP finala drugič imenovan za MVP lige NBA, uvrščen v prvo ekipo lige NBA in prvo ekipo obrambnih igralcev ter z 31,5 točke na tekmo že peto leto zapored postal prvak lige po številu doseženih točk. Priznanje sta mu podelila tudi Associated Press in Sports Illustrated, ki sta ga razglasila za športnika leta oziroma športnika leta.

Bodite kot Mike

Čas za model AJ6 ne bi mogel biti boljši, saj so se vsi želeli pridružiti Jordanovemu uspehu, kar pomeni, da so tako igralca kot športni copat videli vsi mediji. Med sezono je Michael nosil Air Jordan 6 Carmine, ko je igral v kultnem oglasu za Gatorade Be Like Mike. Oglas se začne s trenutkom z druge tekme finala NBA proti Lakersom, v kateri je MJ dosegel izjemno impresiven gol. Na posnetku leti proti obroču, pripravljen, da bo potopil žogo, in ob branilcih naokoli ugotovi, da mora streljati z leve, da bi se izognil blokadi z desne. Medtem ko visi v zraku, si poda žogo iz desne roke v levo, nato pa jo zaluča v steklo table. Žoga se odbije v obroč in tako zaključi osupljivo potezo, ki je od takrat postala stalnica na posnetkih NBA. V preostalem delu oglasa ga lahko vidimo, kako igra košarko z otroki in odraslimi, medtem ko je proti koncu oglasa prikazan njegov najslavnejši zadetek vseh časov - The Shot. Ta mešanica vrhuncev kariere in igrivih košarkarskih trenutkov je Michaelu in igri prinesla še več privržencev, model Air Jordan 6 pa je še naprej žanjel sadove njegove slave.

© Jordan

Sanjska ekipa

leto 1991 je bilo tudi leto pred olimpijskimi igrami v Barceloni in Michael se je skupaj z nekaterimi drugimi zvezdniki lige že pripravljal na ta dogodek. Čeprav je leta 1984 kot amater že osvojil zlato olimpijsko medaljo, številni njegovi soigralci pred tem niso igrali na svetovnem športnem tekmovanju, saj članom lige NBA to običajno ni bilo dovoljeno. Vse to se je spremenilo leta 1992, kar je ekipi ZDA omogočilo, da je sestavila ekipo, ki jo je Naismith Memorial Basketball Hall of Fame pozneje označil za "največjo zbirko košarkarskih talentov na planetu". Sports Illustrated jih je v članku iz začetka leta 1991 že poimenoval Sanjsko moštvo, zato je bilo navdušenje nad ekshibicijskimi igrami pred turnirjem veliko. Vse oči so bile uprte v Jordana, ki se je na vsaki tekmi pojavil v modelu Air Jordan 6, barva Carmine pa se je še naprej pojavljala na njegovih nogah na promocijskih plakatih.

© Jordan

Ikona popularne kulture

Zdi se, da je bila barva Jordan 6 Carmine v tistem času še posebej priljubljena, saj jo je Michael nosil na slovesnosti ob podelitvi prstanov prvenstva NBA novembra 1991 in v njej pogosto igral v prvih tednih nove sezone. Medtem je silhueta zunaj igrišča sledila stopinjam Tinkerjevih prvih treh Jordanov in se uveljavila kot ikona pop kulture. Nosil jo je oboževalec superg Jerry Seinfeld, čigar televizijska oddaja z lastnim imenom je bila v devetdesetih letih izjemno priljubljena. Larry David, soustvarjalec sitkoma, se je na snemanju pojavil v Maroon barvi, saj sta oba komika pomagala predstaviti model AJ6 povsem novemu občinstvu, ki ni bilo v svetu košarke.

Batman in Air Jordan 6

Morda je bil eden najbolj nepričakovanih nastopov modela Air Jordan 6 na velikem platnu v filmu Batman se vrača iz leta 1992. Hatfield je model Air Trainer 3 prilagodil že za film o Batmanu iz leta 1989, med katerim se je srečal z Michaelom Keatonom in se pogovarjal o zasnovi čevlja. Keaton je želel, da ne bi šlo za promocijski trik, temveč za močan kos obutve, ki bi ustrezal Batmanovi mišičasti zgradbi. Zaradi tega je bil model AJ6 popolna predloga za nadaljevanje, saj je bil to zmogljiv čevelj, ustvarjen za pomoč športnikom pri letenju po zraku. Za film je Hatfield copat spremenil v visok, debel čevelj s povsem črno barvno shemo, zaradi česar se je zlil s preostalo Keatonovo obleko. Čeprav zaradi tega med dogajanjem na zaslonu ni bil zares prepoznaven, pa je bil, ko so se pojavile njegove slike, zaradi nezamenljivega zgornjega dela modela prepoznaven kot Air Jordan 6. Poleg tega, da gre za zanimivo filmsko zanimivost, je to sodelovanje pripomoglo k vzpostavitvi močne povezave med Tinkerjem in filmsko industrijo, saj je v naslednjih letih sodeloval pri ustvarjanju obutve za druge filmske like.

Novi modeli za novo desetletje

Takšni trenutki so modelu AJ6 zagotovili močan začetek po izidu leta 1991, silhueta pa je uspela ohraniti svojo priljubljenost in uspeh tudi v času, ki je minil od takrat. Kot mnogi Tinkerjevi zgodnji Jordani je bila prvič predstavljena kot retro leta 2000, skupaj z novimi barvami, ki so besedilo Nike Air na peti zamenjale z logotipom Jumpman Air. Ta je postal glavna blagovna znamka čevlja v bližnji prihodnosti, saj si je podjetje Jordan Brand prizadevalo vzpostaviti neodvisno identiteto, ločeno od podjetja Nike. Enega od novih modelov, znanega pod ustreznim imenom Olympic, sta nosila Vin Baker in Ray Allen med tekmo za zlato medaljo na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000, s čimer sta dokazala, da je Jordan 6 še vedno odličen košarkarski copat, in prenesla njegovo priljubljenost v novo desetletje. Leta 2002 sta sledili različica z nizkim zgornjim delom in ženska izdaja, ki sta še povečali privlačnost te silhuete.

© Jordan

Nastopi zvezdnikov

Model Air Jordan 6 je ostal aktualen v vseh letih 2000, saj so bile izdane nove elegantne barvne različice, kot je paket Defining Moments Pack iz leta 2006, ki je bil sestavljen v počastitev neverjetne zapuščine čevljev, ki jih je Michael nosil, ko je začel vsak od svojih izjemnih trikratnih zmag. V letu 2010 je bila ustvarjena različica s cepinom, igralci NFL, kot sta Earl Thomas in Dez Bryant, pa so svoje ekskluzivne modele Player Exclusive pokazali na nogometnem igrišču. Približno v istem času je Kanye West oblekel model Jordan 6 Black Infrared v videospotu za svoj singel Otis iz leta 2011. Skladba, ki sta jo napisala skupaj z legendo hip hopa Jay-Z-jem, ki je, mimogrede, ob nastopu skupaj z Westom nosil kultni model Air Jordan 1 Bred, je dvojici prinesla več nagrad, med drugim nagrado za najboljšo rap izvedbo na podelitvi grammyjev leta 2012.

Priljubljena sodelovanja

Takšni zvezdniški obrati so še bolj povečali prepoznavnost modela AJ6, in ko so se bližala leta 2020, je bil zaradi vrste stilskih sodelovanj še naprej zelo iskan čevelj. Med pomembnejšimi so dve izdaji Gatorade, zasnova, narejena v sodelovanju s Paris Saint-Germain, elegantna različica mednarodne modne blogerke Aleali May in več modelov, prevlečenih s semišem, ki jih je ustvaril superzvezdnik raper Travis Scott, ki je med nastopom na Super Bowlu 2019 nosil svojo barvno različico Olive. Šov med polčasom si je ogledalo skoraj 100 milijonov gledalcev, z nastopom velikana lige NFL Randyja Mossa v reklami za čevelj v istem času pa je postal eden izmed najbolj priljubljenih sodelovanj z Jordan 6.

© Jordan

Zgodovinsko pomemben copat

Ko je bil leta 1991 izdan model Air Jordan 6, je bila Jordanova linija podpisov že institucija, vendar so privlačna zasnova in odlične zmogljivosti ter izjemna sezona, v kateri je MJ osvojil naslov prvaka, dvignili priljubljenost tega športnega copata na še višjo raven. Še zdaj je to eden najpomembnejših modelov v zgodovini blagovne znamke, ne le zaradi svojega nadaljnjega uspeha, temveč tudi zato, ker je pomenil konec obdobja za Air Jordane. Bil je zadnji, ki je v svojo zunanjost vključeval blagovno znamko Nike, zadnji, ki je imel okence Air v peti, in zadnji, ki ga je oglaševal Mars Blackmon. Poleg tega je Jordanu in Tinkerju pomagal vzpostaviti bolj neodvisno identiteto zunaj Nikejevega košarkarskega oddelka, saj je par usmeril linijo v novo smer. Kljub temu da je Jordan Brand izdelal še več deset podpisanih čevljev, je silhueto vedno znova obnavljal in ostaja v središču fenomenalnega dolgoročnega uspeha blagovne znamke. V vseh teh letih model Jordan 6 ni nikoli izgubil svoje brezčasne kakovosti, zato še danes, tako kot človek sam, velja za enega najboljših vseh časov.

Read more

SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

Nadaljuj

Izberi svojo državo

Evropi

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

srednji vzhod