SPORTSHOWROOM

  Archive

  Air Zoom

  Nikejev visoko zmogljiv sistem blaženja.

  Nike Air Zoom
  © Nike

  Nova oblika zraka

  Vse od leta 1977, ko je bilo zračno blaženje vključeno v nabor Nikejevih tehnologij, je sestavni del izdelkov te blagovne znamke. Desetletje je ostalo večinoma nespremenjeno - dokler Tinker Hatfield ni zasnoval prvega čevlja Air Max. Njegov prelomni športni copat z vidnim zrakom je bil zelo uspešen, kar je neizogibno privedlo do nadaljnjih inovacij te tehnologije. Naslednja iteracija zračnega blaženja je prinesla drugačno vrsto oblazinjenja pod nogami, ki je bilo zapleteno v svoji konstrukciji, a nič manj izjemno v svojih rezultatih. Imenovala se je Zoom Air in je znameniti tehnologiji prinesla povsem novo razsežnost.

  Ustvarjanje napetosti

  Air Zoom je bil prvotno razvit kot tehnologija za podporo športnikom vseh vrst, ki so jo razvijali več let. Ob boku izdajam Air Max je ponujala drugačno možnost blaženja; nekaj ravnega, nizko ob tleh in učinkovito poenostavljenega. Njegova skrivnost so bila sintetična vlakna, vstavljena v trpežen zračni žep. Ta vlakna so bila tesno napeta in povezana z zgornjim in spodnjim delom enote Air pod pritiskom, kjer so se ohranjala v napetem stanju. To je pomagalo potegniti zračno blazino Air v raven položaj, ki je uporabnika približal tlom in mu zagotovil večjo stabilnost. Zoom Air je bil tudi izjemno odziven, kar je bila lastnost, ki je bila posledica raztegljivih vlaken. Ko je noga pritisnila na enoto Air Zoom, so se ta vlakna upognila in razrahljala, nato pa so se kot vzmet umaknila, ko se je noga dvignila. Medtem ko je zrak Air opravljal svojo običajno nalogo mehčanja udarca, so vlakna zagotavljala odlično vračanje energije. To je omogočilo mehak korak, ki mu je sledil močan odriv od tal, gibanje pa je bilo hitrejše in učinkovitejše.

  © Nike

  Zaradi teh lastnosti je tehnologija Air Zoom idealna za športe, ki zahtevajo hitre gibe, saj omogoča maksimalno zmogljivost, tako da športnikom prihrani nekaj milisekund pri šprintu. Ko je bil leta 1995 izdan prvi čevelj Air Zoom, Nike Air Go LWP (Lightweight Performance), je bilo to dejstvo poudarjeno na plakatih, ki so prikazovali njegovo obliko. Ob sliki zvezdnika lige NBA Tima Hardawaya je bila vrstica besedila, ki je poudarjala sposobnost tehnologije, da mu omogoča hitrejši tek in višji skok. Na sliki je bilo blaženje Zoom Air označeno tudi kot blaženje "Tensile-Air", ki ga je Nike v zgodnjih dneh poimenoval kot sklicevanje na napetost v tisočih vlaknih v zračnem žepu. Vendar to ni trajalo dolgo, saj je Tensile Air postal Zoom Air še istega leta, ko je bil uporabljen na modelu Air Zoom Flight 95, ki ga je nosil še en znan košarkar tistega časa, Jason Kidd. Kolekcija Air Flight je bila do takrat že uspešna, njena priljubljenost pa je pripomogla k širjenju imena Zoom Air, saj se je tehnologija razširila na različne Nikejeve modele.

  © Nike

  Prilagodljivost je ključnega pomena

  Košarka pa ni bila edini šport, ki je imel koristi od te nove tehnologije. Nike Air Go je bil del serije čevljev pod okriljem LWP. Ta sklop je vključeval tudi Air Scream LWP, ki je bil zasnovan za cross-training, Air Challenge LWP, izdelan kot teniški čevelj, ki ga je nosil Andre Agassi, in Air Zoom LWP, tekaški čevelj s sistemom Zoom Air v sprednjem delu stopala. Razpon športov in površin, za katere je bil uporabljen že tako zgodaj v svoji življenjski dobi, kaže na vsestranskost tehnologije. Izdelati jo je bilo mogoče v najrazličnejših oblikah in velikostih, kar je pomenilo, da se je zlahka prilegala kateremu koli delu podplata, od pete do sprednjega dela stopala in celo po celotni dolžini čevlja, da je ustrezala posebnim gibom pri različnih športih. Leta 1997 je prav ta lastnost podjetju Nike omogočila, da je v modelu Air Foamposite One postavilo par enot Zoom Air eno na drugo. Poleg tega je model Foamposite vseboval še vrsto drugih Nikejevih tehnologij, zaradi katerih bi lahko košarkarski čevelj postal okoren in pretežak, vendar je z Air Zoom v podplatu ostal lahek in odziven.

  © Nike

  Blaženje za vsak šport

  Čevlji s sistemom Zoom Air so vedno ponujali te prednosti in v tem času se je uveljavil kot priljubljen sistem blaženja v številnih športih, vključno z bejzbolom in ameriškim nogometom. Sistem Zoom Air je že leta 1996 prišel v legendarno serijo modelov Air Jordan, od takrat pa je bil dodan tudi retro modelom kultnega modela Air Jordan 1. Blaženje je bilo nato leta 2001 nameščeno v nogometni čevelj Mercurial, leta 2022 pa je ta priljubljeni čevelj dobil prvo nogometno enoto Zoom Air v modelu Air Zoom Mercurial. Kasneje, leta 2005, jo je Lance Mountain uvedel v svoj model SB Blazer, s čimer je dokazal, da lahko tehnologija izboljša tudi skateboarding. Blaženje je sestavni del dolgoletne serije tekaških čevljev Pegasus, saj je bilo prvič predstavljeno v modelu Pegasus 27 leta 2010. Istega leta se je pojavila tudi v zmogljivem atletskem trenažerju Nike Zoom Vomero 5, športnem copatu, ki je bil od takrat ponovno predstavljen kot priljubljena lifestyle zasnova.

  © Nike

  Na nogah legend

  Poleg tega, da se je model Zoom Air pojavil v številnih športnih panogah, je na svoji poti krasil stopala številnih športnikov, od igralca bejzbola Kena Griffeyja mlajšega, enega najbolj spretnih tekačev v ligi NFL Barryja Sandersa do svetovno znane tekačice Paule Radcliffe, ki je leta 2004 z modelom Air Zoom Marathoner zmagala na maratonu v New Yorku. V košarki je bila tehnologija še posebej priljubljena, saj so številni igralci nosili čevlje z njo. Veliki Michael Jordan jo je imel v svojem 12. čevlju s podpisom, ki ga je zasnovala legenda podjetja Nike Tinker Hatfield. Sheryl Swoopes, zvezda ženske lige NBA in prva igralka, ki je imela lastno linijo podpisov Nike, jo je prav tako vključila v model Air Swoopes 2. Danes ima večina Nikejevih košarkarskih čevljev v notranjosti Zoom Air, zato se številni sodobni igralci na igriščih pojavljajo s to tehnologijo na nogah.

  Koncept, ki se nenehno razvija

  Ob tako velikih imenih, ki nosijo modele Air Zoom, je jasno, da si je Nike močno prizadeval, da bi ohranil svojo inovacijo relevantno, saj je z leti uvedel določene spremembe in zagotovil, da se še naprej razvija. Prva večja posodobitev je bila uvedena leta 1998 na modelu Nike Air Zoom Talaria Tinkerja Hatfielda, ki je dobil prvo enoto Zoom Air s spodnjim delom, s čimer se je približala dnu podplata in omogočila enakomernejšo porazdelitev blažilnega sistema. To je poleg enot z zgornjo obremenitvijo ponudilo drugo možnost, saj je bila enota Zoom Air bližje vrhu vmesnega podplata, tako da je stopalo bolj neposredno pritiskalo nanjo, kar je ustvarilo nekoliko drugačen občutek pod nogami. Oba sistema sta bila uporabljena v naslednjih modelih Zoom Air. Leta 1999 je bil model Air Zoom Citizen opremljen s prvim vidnim sistemom Zoom Air z enotami v sprednjem delu stopala in peti. Tako so ljudje končno lahko videli natezna vlakna, ki so čevljem dajala takšen odboj. Leta 2003 je bil izdan model Zoom Air Spiridon. Prvič je bila okoli enote Zoom uvedena močna termoplastična kletka Pebax, ki je izboljšala stabilnost in zagotovila dodatno zaščito, hkrati pa je peto dvignila nad raven, značilno za prejšnje čevlje. Sčasoma si je Nike prizadeval za vidno enoto Zoom Air po vsej dolžini in jo končno dosegel na LeBronovem desetem čevlju s podpisom. Leta 2018 se je tehnologija Zoom ponovno premaknila, saj je bil Kyrie 5 dodan Zoom Turbo. Zasnova tega zračnega žepa na sprednjem delu stopala, ki je bil tja nameščen posebej zaradi Irvingovega sloga igre Kyrie, je uporabniku omogočila večsmerno blaženje za še večjo podporo med obračanjem in bočnimi gibi.

  © Nike

  Velikan zgodovine oblazinjenja

  Več kot 25 let po prvi uporabi tehnologije Zoom Air se ta tehnologija še vedno uporablja v Nikejevih čevljih. Gre za inovacijo, ki se je razvijala in izboljševala skupaj s športniki, ki jih je podpirala, s tem pa si je zaslužila svoje mesto poleg drugih Nikejevih velikanov blaženja: vdelanega Air in Air Max. Postal je sistem blaženja, ki ga je znamka izbrala za svoje športne modele, kar mu zagotavlja status ene od najboljših tehnologij obutve našega časa.

  Preberi več

  SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

  Nadaljuj

  Izberi svojo državo

  Evropi

  Amerike

  Azija Pacifik

  Afrika

  srednji vzhod