SPORTSHOWROOM

Filtriraj po

  • Razvrsti

  • Spol

  • Znamka (Jordan)

  • Kolekcija (5)

Jordan 5

82 izdelkov

Košarkarski čevelj, ki pooseblja slog igre Michaela Jordana.

Nearby

Air Jordan 5

Na začetku sezone NBA 1989-1990 je Michael Jordan vstopil v eno najboljših obdobij svoje kariere. Medtem je Tinker Hatfield dokončal svoj tretji model Jordan - Jordan 5. V začetku leta 1990 se je Michael začel pojavljati na tekmah z novim modelom, dosegal je čudovite rezultate in kmalu je postalo jasno, da je Tinker izdelal še en fantastičen košarkarski copat s privlačno estetiko življenjskega sloga. Njegova genialnost je bila v tem, da ji je dal lastnosti, kot so prosojni podplat, odsevni jezik in zaklep za vezalke, od katerih na igrišču še ni bilo nobene, in da je njen videz oblikoval po Michaelovem napadalnem slogu igranja, tako da je na vmesni podplat dodal zastrašujoče zobe morskega psa, ki so spominjali na nosove bojnih letal iz druge svetovne vojne. S tem je Tinker ustvaril eno najbolj kultnih izdaj v svoji karieri.

Air Jordan 5 je bil sprva izdan v štirih barvnih različicah, začenši s prikrito Black Metallic, sledile pa so še tri, ki so imele bel zgornji del. Dva modela sta bila ognjeno rdeča, eden je imel Michaelovo številko dresa 23, drugi pa ne, tretji pa je bil zaradi drznih vijoličnih poudarkov znan kot Grape. Obdobje med letoma 1991 in 1999 je bilo mirno za izdaje modela AJ5, vendar je leta 2000 postal prvi retro modela novega tisočletja, saj sta bili predstavljeni dve izdaji Metallic, ena je bila ponovna izdaja črne barve OG, druga pa povsem bela različica, znana kot Metallic White. Poleg tega je izšla tudi različica Jordan 5 Retro v barvi Fire Red, različica Laney pa je z modrimi in rumenimi elementi počastila Jordanovo srednjo šolo.

Model AJ5 se je kmalu razcvetel in leta 2006 so bile izdane številne barvne različice. Obstajali sta dve izdaji Stealth, ena ekskluzivna ženska s srebrno sivim zgornjim delom iz nubuka in rožnatimi poudarki, druga pa moški copat z belim zgornjim delom in pridihom modre barve. Poleg tega sta bili na voljo še različici Sunset, ki ima čez belo-rdečo zunanjo površino prebliske oranžne barve, in Green Bean, ki ima odsevni zgornji del in limonasto zelene zobe morskega psa. Ustvarjenih je bilo tudi več lifestyle modelov, vključno z modelom Olive, katerega svetlo oranžni vidiki osvetljujejo njegovo zemeljsko zeleno zunanjo stran.

leta 2007 je debitiral model Jordan 5 Low v obnovljeni barvi Metallic White. Prineslo je tudi prepoznavni model Laser, katerega bel zgornji del krasijo zapleteno zarisane linije. Leta 2008 je sledil paket Countdown Pack, katerega Air Jordan 5 združuje obe originalni barvi Fire Reds, medtem ko je bil eleganten modro-beli copat podarjen članom Michael Jordan Motorsports. leta 2009 sta izšli dve barvni različici Raging Bull, prva je bila črna različica z rdečimi in belimi zobmi morskega psa, druga pa rdeči semišni copat. Izšla je tudi tretja izvedba z vzdevkom Cinder, ki jo je z rjavim jezikom spremljala zanimiva notranja grafika.

V naslednjem desetletju se je zbirka Jordan 5 ponovno povečala z izjemno redko različico Rainbow in Olympic iz leta 2011, ki se je poklonila ekipi ZDA in je bila primerno izdana dva dni pred dnevom neodvisnosti. Izšla je tudi prefinjena Wolf Grey, Jordan Brand pa je košarkarski turnir Tokio23 proslavil s posebnim modelom AJ5, znanim preprosto kot Tokio. Leta 2013 je bilo sodelovanje Willa Smitha Fresh Prince pri zgodnjem uspehu modela Air Jordan 5 počaščeno z modelom Bel Air, nato pa sta dva modela 3Lab5 združila modela AJ3 in AJ5, eden z živahnimi poudarki Gamma Blue, drugi pa Infrared. Izdelani so bili tudi Teal, rdeči in rožnati Valentine ter edinstveno oblikovani Doernbecher. Nubuk je bil uporabljen pri črno-belem Oreo, alternativno znanem kot Moonlight zaradi grafike nočnega neba na zobeh morskega psa, in Shanghai, ki gosti emblem na podlagi tradicionalnega kitajskega simbola, medtem ko je bil Jordan 5 izbran tudi za del paketa Fear Pack.

Leta 2014 je bila predstavljena še ena barvna različica 3Lab5 z vzdevkom Elephant Print, pa tudi Oregon Ducks - ekskluzivna različica za igralce univerzitetnih športnih ekip. Leta 2015 so sledile mornarsko-modra in turkizna Pre-Grape ali Hornets, iznajdljivo poimenovana Hot Lava in Poison Green, ki jo je navdihnila risanka ProStars iz zgodnjih 90. let. leto 2016 je postreglo z novimi nizkimi modeli Jordan 5, z izdajami, kot so Knicks, katerih barvno shemo so navdihnili Jordanovi tekmeci iz lige NBA, črno-rdeči Alternate 90 in Dunk From Above z elegantnimi zlatimi učinki. Te so spremljale različice Chinese New Year, katerih stilizirana grafika je zaznamovala lunarni praznik, in All Star, ki so bile izdane v skladu z vsakoletnim vikendom razstave NBA. Izdelan je bil tudi izbor superg v tradicionalnem slogu, vključno z različico Air Jordan 5 OG iz leta 1990 Black Metallic, črno-vijoličnimi Raptors, katerih vmesni podplat Fierce Purple kontrastira z rdečimi morskimi zobmi, in dvema modeloma, ki sta slavila olimpijske igre v Riu: Olympic Gold, katerih vidiki Metallic Gold se nanašajo na košarkarsko zmago ekipe ZDA, in elegantnim Bronze.

Model Jordan 5 Premium je bil nato izdan leta 2017. Gre za eleganten copat, oblečen v usnje, ki je vključeval modele, kot so Bordeaux, katerega prešita notranjost je še posebej razkošna, Take Flight, ki je priložen v vrečki za čevlje, okrašeni z umetniškim motivom morskih zob, ki je navdihnil videz modela AJ5, Triple Black z rebrastimi stranicami in Pure Platinum, katerega boki imajo namesto običajne mrežice elegantno belo tkanje. Medtem so se drugi razkošni materiali pojavili na Red Suede in Blue Suede ter na barvni različici Camo, katere zgornji del je dobil vojaško zeleno barvo, imenovano Dark Stucco. Izdaji Sunblush in Deadly Pink sta izšli kot ekskluzivni otroški različici, klasična zasnova White Cement pa je bila končno prenesena na Air Jordan 5. Nastala je tudi ekskluzivna barva Transformers s posebnimi okraski, ki se nanašajo na film. Leta 2018 so bile nato Air Jordan 5 okrašene s še eno ikonično barvno shemo, ko je bila izdana različica Satin Bred v znanih črno-rdečih tonih modela AJ1 Bred. To se je zgodilo skupaj z drugimi privlačnimi dizajni, kot so Wings, katerega zgornji del je prekrit z risbami, ki so jih narisali študentje štipendijskega sklada Michaela Jordana, International Flight, katerega grafike na stranskih stenah temeljijo na obleki, ki jo je nosil na razstavni tekmi leta 1990, in poletno Light Aqua. leto 2018 je bilo tudi leto 50. rojstnega dne Willa Smitha in ob tej priložnosti mu je Jordan Brand podaril novo barvno različico Fresh Prince.

Leto 2010 se je končalo z visokim uspehom, leto 2019 pa je prineslo številne retro izdaje in posodobljeno različico modela Laney s povsem modrim zgornjim delom Varsity Royal. Kot poklon univerzitetnim športnim ekipam je bila ustvarjena tudi različica Michigan, skupaj z Island Green, katere oblačno bel zgornji del spremljajo privlačni turkizni elementi. Jordan Brand je leto 2020 vnesel v slogu, saj je 30. obletnico modela Jordan 5 proslavil z množico navdušujočih izdaj. Alternate Bel Air počasti Fresh Princea z živahnimi poudarki Ghost Green in Racer Pink, medtem ko Alternate Grape deluje kot povratek k različici OG Grape. Model SE, znan kot What The, združuje najbolj nepozabne barvne različice AJ5 v enem osupljivem paru, medtem ko Top 3 združuje klasične značilnosti originalnih modelov. Drugod je zgornji del Apple Green izdaje Oregon poklon Tinkerjevemu nekdanjemu kolidžu, Pink Foam ima živo rožnate in rdeče poudarke, Oil Grey ima bleščečo črno in modro zunanjo površino, zaradi pikčastega zgornjega dela pa se je modela Easter oprijel vzdevek Splatter. Poleg tega je bil predstavljen model AJ5 Golf v več barvnih različicah, vključno z več znanimi modeli, kot sta Black Metallic in Fire Red, poleg novih, kot sta Lucky and Good s platneno prevleko in Peace, Love and Golf s psihedeličnimi tie-dye okraski.

Ta serija se je nadaljevala tudi v letu 2021, ko sta izšla nizka modela Chinese New Year in Wings, slednja včasih imenovana Class of 2020-21 ali Graduation zaradi povezave z Jordanovo šolsko sponzorsko shemo, skupaj z ekskluzivnim modelom Florida Gators Player Exclusive. Stealth 2.0 je izšel kot posodobljena različica modela iz leta 2006, Anthracite in Shattered Backboard sta na zgornjem delu uporabljala mrežaste tekstilije, slednji je dodal živahne elemente Orange Blaze na srednji podplat in jezik, graciozni Bluebird pa je bil prekrit s svetlo modrim semišem. 2022 je ponudil še več elegantnih nizkih čevljev, kot so Expression z elegantnim vmesnim podplatom Coconut Milk, Arctic Pink Girls That Hoop in večbarvni Doernbecher. Te so spremljali bolj tradicionalni modeli, kot so Dark Concord z vijoličnimi zobmi morskega psa, Pinksicle, katerega neuradni vzdevek je WNBA, z nubukom prekrit Racer Blue in Off Noir, ki med materiale šteje tkanino Gore-Tex. Očarljivi pastelni toni so bili nato uporabljeni pri Easter barvi Regal Pink in bledo zeleni Jade Horizon.

Leta 2023 se je semiš večkrat pojavil na modelu Jordan 5, začenši z modelom SE Midnight Navy, ki je zaradi uporabe barv univerzitetne košarkarske ekipe dobil tudi vzdevek Georgetown. Še dva modela SE sta se odločila za isti material, pri čemer je model Craft na zgornjem delu uporabil privlačen tan odtenek, model Burgundy pa globok odtenek bordo barve. Medtem je model Dunk On Mars, ki se imenuje tudi Mars For Her, saj je bil izdan izključno za ženske, prekrit z vrsto rdečih in oranžnih barv, vključno s sijočo barvo Martian Sunrise. Plišasta nubuka je bila uporabljena pri modelih UNC, katerega modra barva University Blue je prikimavanje Jordanovi univerzitetni matični univerzi, Aqua, katerega živahni rumeni zobje morskega psa Taxi in blagovna znamka Aquatone spominjajo na prejšnji model Chrisa Paula Player Exclusive, in Dongdan - nizki model, ki slavi istoimensko slavno pekinško igrišče za streetball. Istega leta je bil par Cleats izdelan v čast pionirju bejzbola Jackieju Robinsonu. Drugod je model Plaid prekrit s karirastimi tekstilnimi ploščami, nizka izdaja Crafted For Her ali Fundamental ima bel usnjen zgornji del na barvitem podplatu Coral Chalk in Desert Berry, odsevni model Festival Lights pa ima zgornji del Indigo Haze in kovinsko srebrne poudarke.

V svoji zgodovini je Air Jordan 5 z nadaljnjim razcvetom postal priljubljena predloga za sodelovanja. Eno prvih je bilo sodelovanje z blagovno znamko Supreme, ki se ukvarja s skateboardingom in življenjskim slogom, katere izdaje iz leta 2015 vključujejo izvirno belo izdajo, mračno črno zasnovo in prikrito Desert Camo. Sledila so športna partnerstva, najprej leta 2016 z brazilskim nogometašem Neymar, katerega privlačen nizki copat ima srebrno pikčast zgornji del, nato leta 2018 s francoskim nogometnim moštvom Paris Saint-Germain, ki je ustvarilo čevelj, okrašen s stilskimi podrobnostmi podpisa. Butik za superge Marcusa Jordana, Trophy Room, je leta 2019 izdal omejeno izdajo v barvi Ice Blue, leta 2020 pa je znameniti Virgil Abloh združil moči z Jordan Brand in oblikoval dva modela Off-White x Jordan 5: zbledela črna barva Muslin in svetlo kremna Sail. Leta 2021 je Jordan Brand zaradi sodelovanja na pariškem streetballskem turnirju Quai 54 ustvaril belo AJ5 z drznimi rdečimi in črnimi detajli. Naslednje leto je znani Jordanov navdušenec DJ Khaled razvil štiri izdaje We The Best, med katerimi sta elegantni barvni različici Sail in Crimson Bliss, PSG pa je izdal nizki model, katerega vzdevek Paname je slengovski izraz za Pariz. Leta 2022 se je v igro vključila tudi modna znamka CLOT iz Hongkonga, ki je predstavila barvno različico Jade, katere kitajsko navdihnjeno oblikovanje je podkrepljeno s podplatom, ki se sveti v temi. Luksuzni modni butik A Ma Maniére je nato leta 2023 sodeloval pri izdelavi dvojice značilnih superg, znanih kot Dusk in Dawn.

Kljub temu, da sta sledili dve izjemno priljubljeni izdaji modela Jordan, se je model Jordan 5 zaradi inovativnega uma svojega oblikovalca Tinkerja Hatfielda uspel uveljaviti kot odlična zmogljiva košarkarska trenirka in kultni športni copat za življenjski slog. Njegova vizija, da bi v čevlju strnil napadalni čut in neomajno miselnost Michaela Jordana, je modelu AJ5 dala edinstven videz, ki je zdržal preizkus časa in postal eden od najbolj priljubljenih modelov Jordan.

Oceni Jordan 5
(0)

SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

Nadaljuj

Izberi svojo državo

Evropi

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

srednji vzhod