SPORTSHOWROOM

Filtriraj po

  • Razvrsti

  • Spol

  • Znamka (Nike)

  • Kolekcija (Blazer)

  • Slog

  • Sodelovanje (sacai)

Blazer x sacai

Partnerstvo podjetja Nike z luksuzno japonsko modno znamko sacai se je začelo leta 2015, do leta 2018 pa sta razvila svoj lasten slog sodelovanja. Za to obliko oblikovanja, za katero je značilna kombinacija brezčasnih silhuet iz Nikejevega preteklega kataloga, je bil navdih več stoletij stara japonska umetnost kintsugi, ki vključuje občutljivo popravilo razbite keramike z uporabo lepila, napolnjenega z zlatim, srebrnim ali platinastim prahom. Poleg oživljanja poškodovanih predmetov je namen te metode tudi proslavljanje nepopolnosti in zapletene zgodovine vsakega posameznega kosa. Na podoben način sta Nike in sacai iz starih modelov sestavila nove športne copate in tako oblikovala edinstvene modele, ki poudarjajo in častijo zapuščino klasičnih silhuet. Ena od teh osupljivih stvaritev je Nike Blazer x sacai.

Ko smo jo prvič videli na modni brvi med pomladno-poletnim pariškim tednom mode 2019, je Nike sacai Blazer pokazala svoj sestavljeni videz - značilnost dela japonske blagovne znamke. Ustanoviteljica znamke Sacai, Chitose Abe, je svojo filozofijo oblikovanja, katere del je osredotočenost na hibridizacijo, razvila med delom za drugo japonsko modno znamko, pariško Comme des Garçons. Potem ko je ta koncept jasno uporabila pri sodelovanju z Nikejem, je občinstvu prepustila, da ugotovi, kateri dve športni copatki sta zastopani v tej novi kreaciji. Splošna oblika čevlja je nezgrešljivo podobna modelu Blazer, vendar nosi tudi druge razlikovalne značilnosti klasične silhuete iz 70. let. Ima enak podplat z oprijemom v obliki ribje kosti in vmesni podplat, ki pretirava z zgradbo originalnega Blazerja, tako da svojo teksturirano zunanjo površino nalaga čez robove zgornjega dela in večkrat navzgor po peti. Prav tako ima izpostavljeno peno na obeh jezikih in izrezano ploščo na peti, na kateri je natisnjeno prepleteno besedilo Nike in sacai; značilen učinek blagovne znamke se ponovi na zadnji strani etikete jezika in na podplatu.

Poleg teh prepoznavnih oblikovnih elementov ima prvi model Blazer x sacai še druge značilnosti, ki niso povezane s silhueto OG. Na obeh nalepkah na jeziku je prikazana blagovna znamka Nike, ki je videti bolj kot vintage logotip Blazerja iz osemdesetih let, iz pete pa izhaja zavihek za vlečenje. Poleg tega ima dva prekrivajoča se gležnja, zgornjega z valovitim robom, spodnjega pa z eno samo ravno krivino vse od ovratnika do sprednjega dela stopala, prav tako kot gleženj na modelu Blazer. Prav tako ima dvojne šumnike na stranskih stenah, pri čemer je glavni jasno podoben tistemu pri modelu Blazer, saj se z visokega začetnega položaja na peti po vsaki stranici spušča po loku navzdol. Sekundarni šumnik pa se začne nižje na peti in se v ravni črti premika vzdolž stranice ter se konča naprej proti sprednjemu delu sredine stopala. Po povezovanju točk so ljubitelji športnih copat z očmi orlov prepoznali drugo silhueto kot eno od Nikejevih klasičnih modelov iz 80. let: Dunk.

leta 2019 so bile izdelane štiri barvne različice te privlačne mešanice, nekatere v nevtralnih tonih, druge pa v različnih svetlih barvah. Prve se pojavljajo na elegantni White Grey in neopazni Black Grey, druge pa na Black Blue s poudarki univerzitetne modre in retro videzu Maize Navy, ki jo nekateri poznajo pod imenom Snow Beach in ima sijoče rumeni zgornji del prekrit s temno modrimi in rdečimi črtami. Zaradi ekscentrične kombinacije modelov Blazer in Dunk je ta prva serija superg Nike Blazer x sacai doživela velik uspeh v letu 2019 in ne bi trajalo dolgo, preden bi obe blagovni znamki ponovno združili moči.

Pravzaprav so morali oboževalci tega sodelovanja na naslednjo ponudbo Blazerja čakati slabi dve leti. Ta je prišla leta 2021 v obliki modela Blazer Low x sacai - posodobljene različice modela Mid iz leta 2019 s podobno mešanico Blazerja in Dunka, vendar tokrat z nizkim ovratnikom, katerega izpostavljena pena je videti, kot da je oblikovalec preprosto vzel model Mid in ga prerezal na pol. Razen tega je veliko drugih elementov ostalo enakih. Podplat ima znane oprijemalne linije v obliki ribje kosti, vmesni podplat je še vedno zložen v plasteh, vrnili pa so se tudi dvojni šumniki, očesne odprtine, vezalke in jeziki. Pete ni, saj je ta običajno višje na ovratniku, dvojna blagovna znamka pa ponovno poudarja podplat. Vsak jezik ima svojo etiketo, na enem je logotip Nike sacai, na drugem pa znak dediščine Nike Sportswear. Dve od barvnih različic nizkega modela sta namesto običajnega usnja na zgornji del namestili semiš, kar jima daje plišasto zunanjo teksturo. To sta elegantna Iron Grey s kombinacijo belih in temno sivih tonov ter British Tan, katere škrlatni in rjavi odtenki se med seboj odlično dopolnjujejo. Drugi dve barvni različici v tem kompletu uporabljata tradicionalno usnje: Magma Orange prek belega zgornjega dela nosi svetlo oranžne in rumene šume, Classic Green pa združuje zeleno, belo in modro barvo na sivi osnovni plasti.

Kasneje leta 2021 se je Chitose Abe povezala s podjetjem KAWS in ustvarila kolekcijo oblačil, znano kot Wearable Art - serijo avantgardnih oblačil, ki brišejo meje med umetnostjo in modo. Ameriška umetnica in oblikovalka je bila nato povabljena, da se pridruži sodelovanju Nike x sacai, s čimer se je oblikoval močan triumvirat ustvarjalnih umov. Skupaj sta izdelala več nizkih blazerjev, pri čemer je vsak uporabljal enako splošno zasnovo kot drugi, ki so bili izdani tistega leta, z opaznim dodatkom emblema KAWS XX, vtisnjenega v stranski sprednji del srednjega podplata. Motiv dvojnega X je bil vključen tudi v logotip Nike sacai, ki na kratko predstavlja tri sodelujoče sile.

Skupina je razvila skupno štiri barvne različice, začenši z Neptune Blue katere azurna osnovna plast podpira prekrivala v tonih, vključno z rumeno, škrlatno in teal, ter bogato bordo rdečo Team Red, katere semiš in usnjene plošče so v različnih osnovnih barvah. Tudi druga dva dizajna sta prav tako barvita - živahen zgornji del modela Purple Dusk z različnimi pastelnimi odtenki, ki krasijo prekrivne plasti, in model Reed, ki gosti temno modro osnovno oznako swoosh in kremno belo sekundarno oznako na boku v tan barvi.

leta 2022 sta bila v serijo dodana še dva nizka modela Nike sacai Blazer Lows, ki sta izbrala klasične črno-bele tone. KAWS je zdaj zapustil ekipo, zato so se vrnili k prvotni zasnovi nizkih oblačil iz prejšnjega leta, pri čemer so se pri izdelavi Black Patent in White Patent stvari razbremenile. Prvi ima na zgornjem delu elegantno črno lakirano usnje s svetlo belim Blazer swooshem na vrhu črnega Dunk swoosha in jezikoma, ki sta prav tako tonsko nasprotna. Medtem ima drugi zgornji del iz belega lakastega usnja, ki daje ton večinoma enobarvnemu športnemu copatu z umazano belimi poudarki na sekundarnem swooshu in jeziku.

Čeprav so doslej ustvarjeni modeli Nike Blazer x sacai na videz nekoliko abstraktni, je Abejevo mojstrstvo oblikovanja v povezavi s strokovnim znanjem podjetja Nike na področju obutve zagotovilo, da so to še vedno izjemno elegantni čevlji, ki bi jih lahko šteli celo za umetniške kompozicije. Z združitvijo dveh najbolj priljubljenih silhuet znamke Nike sta oblikovala priljubljen nov copat z lastno prepoznavno identiteto, ki spretno hodi po meji med umetnostjo, ulično obutvijo in modo.

Oceni Nike Blazer x sacai
(0)

SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

Nadaljuj

Izberi svojo državo

Evropi

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

srednji vzhod