SPORTSHOWROOM

Filtriraj po

  • Razvrsti

  • Spol

  • Znamka (Nike)

  • Line

  • Kolekcija (Dunk)

  • Slog

  • Sodelovanje (Supreme)

Dunk x Supreme

Ko je bil Nike Dunk leta 1985 prvič izdan, je bil funkcionalni trener, izdelan posebej za univerzitetne košarkarske ekipe. Zdaj, več kot tri desetletja pozneje, je postal eden najbolj znanih modnih izdelkov te blagovne znamke. Velik del njenega uspeha gre pripisati njeni estetski vsestranskosti, ki je posledica tega, da je bil prvotni športni copat izdelan tako, da je omogočal izrazito barvno blokado, s katero je bilo mogoče jasno prikazati barve vsake ekipe. Zaradi tega je bil tudi odlična možnost za sodelovanje, saj je drugim oblikovalcem omogočal izražanje lastnega umetniškega duha. Ena prvih blagovnih znamk, ki je izkoristila prilagodljivost oblikovanja modela Dunk, je bila blagovna znamka Supreme, ki se ukvarja s skateboardingom. Podjetje Supreme s sedežem v New Yorku se je že uveljavilo kot vplivna sila v kulturi uličnih oblačil, zato se je po ustanovitvi leta 2002 zdelo, da je sodelovanje s podjetjem Nike SB naravno. Odnos med njima se je hitro razvil in prerasel v plodno partnerstvo, v okviru katerega še danes nastajajo zelo zaželene barvne različice Nike Dunk x Supreme.

Ko je Sandy Bodecker ustanavljal podjetje Nike SB, je za začetni model izbral model Dunk zaradi njegove povezanosti s skejtersko skupnostjo, ki je mimogrede nastala konec 80. in v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Po začetnem uspehu modela Dunk Low Pro SB je bil Supreme zadolžen za izdelavo prvega skupnega modela za Nikejev novi oddelek za skateboarding, tako da je nastal model Nike Dunk x Supreme White Cement. Zaradi uporabe ikonične grafike Tinkerja Hatfielda s slonjim odtisom, ki je bila prvič vidna na modelu Air Jordan 3 z istim vzdevkom, je postal izjemno priljubljen, kmalu pa je sledil model Black Cement z novo podobo svojega soimenjaka AJ3.

Ta dva dizajna sta utrla pot kolekciji visokih copat Nike SB Dunk x Supreme z barvnim blokiranjem, podobnim tistemu na prvotnih dvobarvnih modelih, vendar z bleščečim dodatkom zlatih zvezdic na bokih in prekrivkami iz umetne krokodilje kože. Izdelane so bile tri barvne različice, vsaka od njih pa je posvečena zgodovini univerzitetne košarke modela Dunk. Blue Stars vključujejo navijačem najljubši ton univerzitetne modre barve na podplatu in prevlekah, Red Stars živo rdečo barvo Varsity Red, Orange Stars pa svetel odtenek, znan kot College Orange.

V naslednjem desetletju sta Supreme in Nike sodelovala pri številnih različnih silhuetah, preden sta se leta 2012 ob 10. obletnici modela Supreme Dunk Low in uspešnega zavezništva blagovnih znamk vrnila k modelu Dunk. Izdala sta barvno različico Red Cement, katere nizka oblika je podobna kot pri skupnih supergah iz leta 2002, vendar je uporabila živo ognjeno rdečo podlago, da bi zagotovila drzen kontrast s prekrivnimi plastmi s slonjim vzorcem in črnimi črtami.

Naslednje Nike Dunks, ki so bile izdelane v sodelovanju s podjetjem Supreme, so izšle leta 2019, in čeprav je splošna konstrukcija čevlja ostala enaka kot pri prejšnjih modelih, je zaradi kombinacije draguljarskih šivank, blagovne znamke Supreme z zvezdo, izvezeno na stranski peti, in alternativne barvne razporeditve videti skoraj kot drug model. Ta komplet sestavljajo Jewel Swoosh Red, ki ima bleščečo rdečo prevleko na prstih in ščitnikih ter elegantno belo barvo na preostalem usnjenem zgornjem delu, Jewel Swoosh Silver, katerega bleščeči prsti in ščitniki se odlično ujemajo z globoko črnim zgornjim delom in belim vmesnim podplatom, ter Jewel Swoosh Gold z elegantnim temno modrim zgornjim delom, kovinsko zlatim prsti in privlačnimi zlatimi ščitniki.

Ta trojica superg je doživela velik uspeh, postala je takoj priljubljena in je spodbudila nadaljnje kolekcije Nike Dunk x Supreme v novem desetletju. Leta 2021 so se vrnili dvobarvni barvni dodatki, presenetljive zvezde na stranskih stenah in prevleke iz umetne krokodilje kože iz izdaj iz leta 2003, ki so se tokrat pojavili na štirih nizkih supergah. Na jeziku in peti se pojavi zlata znamka, svetlo rdeč podplat pa se sklicuje na Supremeov slavni logotip škatle z belim napisom Nike SB in Supreme; element, ki je postal ključni del skupnih dunkerjev obeh blagovnih znamk. Temno modri ton krasi zgornji del različice Hyper Royal, skoraj fluorescentna limetno zelena pa različico Mean Green. Druga dva modela v kompletu sta globljih barv: Barkroot Brown ima bogat mahagonijev odtenek, različica Black pa poleg bele usnjene podlage uporablja krepko črno barvo, ki ji daje klasičen videz.

Leta 2022 sta znamki lahko proslavili izjemnih dvajset let sodelovanja z Dunkom, in sicer s trojico superg SB Dunk High x Supreme v seriji z naslovom By Any Means. Vsaka od njih uporablja duet tonov na zgornjem delu iz vrhunskega usnja, niz pa odlikujejo zapleteno izvezene podrobnosti in učinki blagovne znamke, ki spominjajo na linijo klobukov, ki jih je Supreme izdal leta 2008. Tako kot ta priljubljena pokrivala tudi ti čevlji vsebujejo besede "By Any Means", oblikovanje črk "NY" pa se nanaša na bejzbolsko ekipo New York Yankees in Supremeovo povezavo z mestom, logotip No Love pa je prikimavanje znanim majicam "I love New York", ki jih pogosto kupujejo turisti, ki obiščejo New York. Vezenina Supreme Team je na vrhu pete, napis SUP je vtkan skozi etiketo na jeziku, vsaka zasnova pa ima rdeč podplat z belo dvojno blagovno znamko. Kar zadeva barvne različice, ima model Red Navy temno rdečo podlogo in temno modre prekrivne plasti, model Stormtrooper ima modno kombinacijo črne in bele barve, model Brazil pa oživlja barvno različico iz leta 2001 z živahno rumenim in zelenim zgornjim delom.

Le eno leto pozneje, leta 2023, sta se znamki ponovno združili in izdelali par umetniških modelov Dunk. Oba modela na zgornjem delu združujeta platno in semiš, pri čemer sta slednja dela na nizkem modelu črna, na visokem pa bela. Nato ju združujejo okrasne platnene plošče, ki so prevlečene z umetniškim delom pisca grafitov, vizualnega umetnika in pionirja hiphopa Rammellzeeja kot spomin na njegovo ustvarjalno zapuščino in na Supremeovo prvo sodelovanje z avantgardnim umetnikom izpred 30 let. Rammellzeejev slog, znan kot gotski futurizem, daje čevljem enkratno estetiko, saj umazano belo platno prekinjajo abstraktni motivi v neštetih različnih tonih. Vsi ti dejavniki skupaj pomenijo, da je vsak čevelj lahko sam po sebi umetniško delo, tako High kot Low izdaja pa sta bili ob izidu izjemno priljubljeni.

Čeprav sta Nike in Supreme sodelovala pri številnih različnih modelih, njuni Dunki sestavljajo eno najbolj elegantnih in zaželenih kolekcij katere koli silhuete. Ker je sodelovanje že v tretjem desetletju, je na voljo toliko superg Nike Dunk x Supreme, v katerih lahko uživate, od nizkih superg s slonjim potiskom do modelov z monogramom zlate zvezde in spretno okrašenih čevljev, vse so nepozabne iteracije izvirne Nike Dunk in vsaka je zaradi tega dosegla izjemen uspeh.

Oceni Nike Dunk x Supreme
(0)

SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

Nadaljuj

Izberi svojo državo

Evropi

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

srednji vzhod