SPORTSHOWROOM

  Archive

  J Force 1 x Jacquemus

  Prefinjeno sodelovanje, ki je spremenilo model AF1.

  Nike J Force 1 x Jacquemus
  © Nike / Jacquemus

  Začetek novega partnerstva

  Nike je leta 2022 začel partnerstvo s francosko modno znamko Jacquemus s kolekcijo poletnih oblačil in dvema Air Humarama, prekritima z elegantnimi detajli, kot sta miniaturni zlati swoosh na vsaki stranici in preoblikovan sistem vezalk po vzoru Nike Pocket Knife iz leta 1998. Blagovni znamki je kmalu sledil še en par v krepki roza barvi, kar je nakazalo, da prvotna kolekcija morda ni bila le enkratna. Podjetje Jacquemus takrat ni bilo znano po sodelovanju z drugimi blagovnimi znamkami, vendar je njegov ustanovitelj Simon Porte Jacquemus po navedbah revije Vogue že dejal, da bi se v primeru sodelovanja odločil za Nike. Na podlagi teh prvih izdaj se je začelo razvijati obetavno sodelovanje.

  © Nike / Jacquemus

  Zgodnji napovednik modela JF1

  Februarja 2023 so oboževalci prvič zagledali nov skupni copat obeh podjetij. Na spletu sta se pojavili dve sliki, prva je od blizu prikazovala klasično kovinsko vezalko dubrae AF1, vendar z eno pomembno razliko - na njeni površini je bil namesto običajnega besedila AF1 izklesan JF1. Druga slika je prikazovala roko, ki je držala konec para belih vezalk. Na konicah so bili usnjeni agleti, odtisnjeni z Nikejevimi šumniki, ki so nekoliko spominjali na tiste, ki smo jih videli na prejšnjih modelih Jacquemus Humara. Tisti, ki so poznali prejšnje sodelovanje, so torej lahko sklepali, da Nike in Jacquemus skupaj pripravljata nov model, in tisti, ki so prepoznali dubraste vezalke, so vedeli tudi, da bo to verjetno Air Force 1. Poleg tega ni bilo razkrito nič drugega.

  © Nike / Jacquemus

  Prefinjen čevelj z duhom modela Air Force 1

  V dneh po tem napovedniku je več modnih spletnih strani začelo ugibati o novem modelu, pri čemer so se osredotočili na tisto, kar je bilo vidno v ozadju slik, ki so jih videli, kot so bel usnjen zgornji del in mrežast jezik, blagovna znamka JF1 in usnjene letvice, ki so se nanašale na prejšnje Humare. Nato so stvari utihnile, saj nobena od znamk ni objavila novih informacij o sodelovanju. Šele nekaj mesecev pozneje, 28. maja, je Nike na svoji strani na Instagramu objavil objavo, s katero je ponovno opozoril na prihajajoči copat. Šlo je za en sam videoposnetek, ki se je vrtel okoli vrste žensk v črnih oblekah, ki so stale sredi nečesa, kar je bilo videti kot puščava z belim peskom. Vse so bile obrnjene v eno smer, razen modela na koncu, ki je gledal v nasprotno smer. V ozadju je bilo slišati močan veter, na koncu videoposnetka pa se je na sredini slike v beli barvi pojavila dvojna blagovna znamka Nike swoosh nad imenom Jacquemus. Seveda so vsi modeli nosili nove JF1, vendar je bilo na tej razdalji nemogoče videti kakršne koli podrobnosti. Komentar se je preprosto glasil: "Prefinjen čevelj z duhom modela AF1. @Nike & @Jacquemus J Force 1. Coming Soon." To sporočilo je ponovilo, da bo copat Air Force 1, hkrati pa namignilo, da bo imel prefinjen dizajn, po čemer so Jacquemusova oblačila že slovela.

  © Nike / Jacquemus

  Pogled od blizu

  Le dva dni po Nikejevem napovedniku je Jacquemus na svoji strani na Instagramu objavil nov čevelj. Tokrat je oboževalcem omogočil veliko bolj poglobljen vpogled v to, kako bo videti, s posnetki od blizu dveh barvnih različic, ki naj bi bili izdani. Objava je bila sestavljena iz sedmih slik, med katerimi sta bili dve s puščavskim prizorom iz Nikejevega videoposnetka, ki prikazuje vrsto modelov v črnih oblekah, dve, ki sta prikazovali nekatere od teh modelov, ki so sedeli na stolih nad tanko plastjo vode, ena povsem črne barvne različice, ena povsem bele barvne različice in zadnja, na kateri sta prikazana oba čevlja. Na teh slikah so si ljudje končno lahko ogledali celoten model, od zgornjega dela, navdihnjenega z modelom AF1, skupaj s perforiranim predalom za prste, do občutljivih kovinskih šumnikov na bokih. Jasno je bil viden tudi edinstven gumijast podplat copata - najlonska vezalka, ki se vpleta v njegov rob in ga povezuje z zgornjim delom, ter vzorci oprijema, podobni Nikejevemu podplatu Waffle in ne vrtljivim krožnim oblikam večine modelov AF1. Jacquemusov komentar ob objavi je razkril oblikovalčevo ljubezen do Nikejevega dela in njegovo osebno povezanost s projektom, saj je govoril o svojem navdušenju, da bo JF1 delil s svojim občinstvom. Pisal je tudi o navdihu za oblikovanje, čevelj pa je opisal kot "hibrid zelo znanega AIR FORCE 1 in NIKE ACG TERRA", za katerega je dejal, da je eden njegovih najljubših čevljev Nike vseh časov. Jacquemus je v svojem prejšnjem sodelovanju z znamko zelo pohvalil linijo ACG (All Conditions Gear) - linijo čevljev, ki je bila predstavljena konec 80. let prejšnjega stoletja in se je osredotočala na povezavo med človekom in divjino, da bi ustvarila robustno obutev, ki jo je bilo mogoče nositi v različnih okoljih na prostem. Njen moto je "Oblikovano, preizkušeno in izdelano na planetu Zemlja. Za uporabo na prostem." Ob tem razkritju je jasno, zakaj je priljubljeni oblikovalec za svoje prvo sodelovanje z Nikejem izbral Humara - tudi ta spada v skupino ACG. Pravzaprav so bile slike na Instagramu smiselne tudi s tega vidika, saj so bile vse postavljene na divje lokacije. Zasnova JF1, ki je bila zdaj vsem na ogled, je odražala tudi njegovo željo, da bi v sodelovanje vnesel funkcionalnost Nikejeve linije ACG, saj se je opiral na Nikejeve izjemne tehnične sposobnosti.

  © Nike / Jacquemus

  Datum izdaje je določen

  Podobno kot prejšnje objave na družbenih omrežjih so tudi te nove sprožile ugibanja in navdušenje v svetu superg. Druge spletne strani so se zdaj osredotočile na datum izdaje, ki je bil določen v objavi na Instagramu podjetja Jacquemus - 13. junij na spletni strani Jacquemus.com in 21. junij v izbranih trgovinah Nike po vsem svetu. Istočasno je bila na voljo tudi v aplikaciji SNKRS. Na ta zadnji datum je Nike na svoji strani na Instagramu objavil naslednjo objavo, tokrat s tremi slikami, posnetimi v isti prostrani pokrajini, kot smo jo videli na prejšnjih slikah. Na dveh od njih je bilo več modelov v prefinjenih črnih oblekah, ki se ujemajo z nameravanim videzom čevlja. Tako kot prej so v teh okoljih sedeli, včasih pa tudi stali na stolih, vsi pa so nosili čevlje JF1. Tretja fotografija je prikazovala kup treh superg J Force 1, dve v beli barvi in vmes eno črno. Komentar je bil spet preprost in prefinjen: "The @Nike x @Jacquemus J Force 1. Za tiste, ki niso dovolj poudarjeni. Za izstopajoče."

  © Nike / Jacquemus

  Razkošne lastnosti in drobne podrobnosti

  Nike Air Force 1 x Jacquemus se je ob izidu izkazal za eleganten športni copat, ki je združil Nikejevo oblikovalsko spretnost in prefinjen, a minimalističen videz, po katerem slovi Jacquemus. Nike je v intervjuju za revijo Vogue ob prvem sodelovanju dueta izrazil občudovanje nad "čutnostjo" in "čustvenostjo" sloga Simona Porteja Jacquemusa. Te lastnosti so bile jasno vnesene v model JF1 v obliki drobnih detajlov, kot so kovinski šumniki, usnjeni letaki, subtilna dvojna blagovna znamka na petah, jeziku in podplatu ter obrnjeno besedilo Jacquemus in Nike swoosh na podplatu. Spletna stran Jacquemus, ki je model JF1 opisala kot "superge J Force 1 Unisex", je poudarila te značilnosti, pa tudi "srebrne reciklirane kovinske dubrae JF1", "perforacijo vampov AF1" in "ročno tkano konstrukcijo". Medtem je Nikejeva spletna stran opisala čevelj kot "prefinjenost in igrivo duhovitost", oblikovalca Jacquemusa pa označila za "sodobnega nadrealista". Osredotočila se je tudi na "luksuzne dotike" čevlja in dejstvo, da se bodo obrnjeni logotipi na podplatu "pravilno odtisnili, ko boste dvignili stopalo", nato pa je še enkrat poudarila značilno šivanko, kjer se podplat in zgornji del povezujeta - "Z ročnim prepletanjem modificiranega zgornjega dela AF-1 na podplat je nastal čevelj, ki vam omogoča izstopanje, kjer koli ste."

  © Nike / Jacquemus
  © Nike / Jacquemus

  Originalna silhueta AF1

  Sodelovanje med Nikejem in Jacquemusom pri modelu Air Force 1 je združilo klasični videz modela AF1 z občutkom in prefinjenostjo enega najbolj priznanih francoskih modnih oblikovalcev ter ustvarilo povsem izviren model. Pri ustvarjanju modela J Force 1 je Jacquemus presegel običajnost in silhueti dodal svoj edinstven preobrat ter tako sebi in svoji blagovni znamki zagotovil mesto v zgodbi tega kultnega športnega copata.

  Preberi več

  SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

  Nadaljuj

  Izberi svojo državo

  Evropi

  Amerike

  Azija Pacifik

  Afrika

  srednji vzhod