SPORTSHOWROOM

Filtriraj po

  • Razvrsti

  • Spol

  • Znamka (Jordan)

  • Kolekcija (1)

  • Slog

  • Verzija (Black Toe)

Air Jordan 1 Black Toe

Leta 1985, ko je bil legendarni Air Jordan 1 prvič predstavljen, je bilo izdanih 13 barvnih različic, od katerih so mnoge postale kultne. Ena od teh je bila Jordan 1 Black Toe, katere trije odtenki so se ujemali z belo, črno in rdečo barvo ekipe, ki se ji je Michael Jordan pridružil leta 1984 kot mladi novinec - Chicago Bulls. Kot pove že ime, je bil prstni del čevlja črne barve - ne osrednji del prstnega predela, temveč blatnik na sprednjem delu stopala. Zaradi tega je imel edinstven estetski videz, ki se je razlikoval od črnega blatnika in rdečega prstnega dela čevlja Bred ter rdečega blatnika in belega prstnega dela čevlja Chicago, saj so mu bela sredina stopala, črni šumniki in rdeče prevleke pete dajali videz nekje med njima. Črni prst ni bil le zapolnitev te tonske vrzeli, temveč je bil tudi sam po sebi izjemno priljubljen. Privedla je celo do novega obdobja modelov, ki so temeljili na značilnem barvnem blokiranju.

Poleg barvnih različic Bred in Chicago so bile Air Jordan 1 Black Toe ene od originalnih superg, ki jih je nosil Jordan, ko si je sredi 80. let prejšnjega stoletja ustvaril ime na košarkarskih igriščih NBA. Pravzaprav je bila izdelana posebej za uporabo na domačih tekmah. Prav tako je bil to čevelj, ki ga je nosil med znamenitim fotografiranjem Jumpman leta 1985, na katerem je nastala silhueta ikoničnega logotipa, ki še danes krasi večino Jordanovih superg. Uravnotežena mešanica barv ekipe Bulls mu je dala eleganten videz in je hitro postal priljubljen med vse večjim številom barvnih različic AJ1.

Z leti je bilo izdanih vedno več modelov Air Jordan, vendar smo novo različico črnega prta videli šele desetletja pozneje, leta 2007. Predstavljala je polovico paketa "Old Love New Love" Beginning Moments Pack - duet modelov Air Jordan, ki je počastil eno od Michaelovih dolgoletnih strasti in eno od njegovih novejših zanimanj. Medtem ko slednji temelji na njegovi dirkaški ekipi, je prvi posodobljen model Black Toe s sredinsko izrezanim ovratnikom in blagovno znamko Jumpman namesto besedila Nike Air, ki ga najdemo na izvirniku.

Prva natančna retro različica visoke črne pete bo predstavljena šele nekaj let pozneje, takrat pa je že izšla Air Jordan KO Black Toe. Model Jordan 1 AJKO, ki je prišel leta 2012, je izdelan iz mehkega platna brez pete, ki bi govorila o petah, tako da je celotna četrtina in območje pete en kos belega materiala. Sicer pa je podoben videzu modela Black Toe iz leta 1985, vendar z dodanimi krili AJKO in blagovno znamko Jumpman. Ko je Air Jordan 1 Retro Black Toe izšel leta 2013, je ljubiteljem superg ponudil klasično različico barve z enako močnim črnim tonom okoli svetlo belega prsta, bogato rdečimi prekrivnimi deli pete in črno oznako Nike Air na belem jeziku.

Na naslednjo retro različico je bilo treba čakati krajši čas, saj je izšla leta 2016. Ta je ostala zvesta črnemu prstancu iz leta 1985, z nekoliko širšo obliko in večjo pisavo na podplatu. Ta zvesta poustvaritev je postavila temelje za celotno zbirko modelov Black Toe. Ena izmed najbolj edinstvenih in dinamičnih je bilo sodelovanje z visokimi modeli Union LA. Izdan je bil leta 2018, izdelan je iz debelega usnja in ima enake črne, bele in rdeče barve skupaj s sivim ovratnikom in krili Jordan ter rumeno oznako UN/LA na stranskem ovratniku.

leto 2019 je prineslo še več modelov Jordan 1 Black Toes, od katerih so bili številni izdelani v slogu nizkega topa, s čimer je serija dobila novo razsežnost. Eden od teh je bil Jordan 1 Low Black Toe. Čeprav si zunanje dele deli z originalom deli s klasičnim videzom, se zaradi nizkega ovratnika Jordanova krila pojavijo na petah, kjer so izvezena v rdeči barvi, na jeziku pa je Jumpman. Naslednji je bil model Jordan 1 Low Slip - ženski model, narejen za enostavno obuvanje in snemanje. Brez vezalk in gladki beli šumniki dajejo alternativen videz, prav tako trak črnega materiala, ki poteka po jeziku, s kombinacijo oznak Jumpman in Nike Air. Tega leta je izšla tudi druga ženska zasnova, znana kot Satin Black Toe, ki je vključevala žameten saten na rdečih oblogah pete in kovinski logotip Wings. Model Jordan 1 Low Alt je bil dodan kot otroška izdaja, njegovi mehkejši materiali in trak z velcro pa sta bila le dva od otrokom prijaznih prilagoditev. Potem je bil tu še model FlyEase Bred Black Toe, ki je imel svojo edinstveno tonsko nastavitev ter zadrgo in par trakov z velcro, da bi ponudil veliko bolj dostopen copat tistim, ki ne morejo udobno obuti tradicionalnih čevljev.

Leta 2020 je ta barvna različica dobila še eno preobrazbo srednjega topa v obliki modela Jordan 1 Mid Chicago Black Toe. Gre za kombinacijo modela Black Toe in še ene klasike iz leta 1985, modela Chicago. Kot taka je bila lokacija treh znanih barv zamenjana, tako da je nastalo nekaj vmesnega med obema. Tako ima na primer črno nogo in šumnike skupaj z rdečimi prekrivkami in belo barvo na sredini stopala. Kasneje v letu je bila predstavljena različica Mid SE, znana kot Red Black Toe. Ta se še bolj poigrava z barvami, saj ima črno barvo na prekrivnih delih v sprednjem delu stopala in šumnikih, rdečo barvo na petah in krilih Air Jordan Wings ter belo barvo skozi prstni del, sredino stopala in ovitek ovratnika. Za tem zadnjim kosom usnja je plast sivega semiša, ki daje vrhunski zaključek.

Dve leti pozneje, leta 2022, je pred moškim modelom iz leta 2023 izšel še ženski model z nizkim zgornjim delom. Prvi se imenuje AJ1 Low Reverse Black Toe in, kot pove že njegovo ime, obrne barvno sestavo izvirnika, z rdečimi prekrivkami na sprednjem delu stopala in črnimi okoli pete. Medtem je druga oblika Air Jordan 1 Low OG Black Toe. Njegova barvna razporeditev je zelo podobna silhueti iz leta 1985, le da je zaradi nizko izrezanega ovratnika logotip Wings prestavljen na peto ploščo. Po tem se je Jordan Brand vrnil k videzu srednjega vrha pri modelu Gym Red Black Toe. Tudi ta ohranja črne prevleke okoli belega prstnega dela, vendar ima belo peto, rdeč ovratnik s črno prevleko, ovito okoli njega, ter rdečo barvo na logotipu Wings in vezalkah.

Jordan 1 Black Toe je ena od prvih barvnih različic modela AJ1 in je na voljo že več desetletij. Namesto da bi se z leti izgubila, se je uveljavila kot brezčasen in priljubljen dizajn, ki ga je mogoče najti po vsem svetu. Njena slavna barvna shema je krasila zunanjo stran toliko modelov Jordan 1, da danes velja za eno najbolj razširjenih barvnih različic in jo bomo v prihodnjih letih nedvomno videli na nogah še veliko ljubiteljev športnih copat.

Oceni Jordan 1 Black Toe
(0)

SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

Nadaljuj

Izberi svojo državo

Evropi

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

srednji vzhod