SPORTSHOWROOM

Filtriraj po

  • Razvrsti

  • Spol

  • Znamka (Jordan)

  • Kolekcija (1)

  • Slog

  • Sodelovanje

  • Verzija (UNC)

Air Jordan 1 UNC

Preden se je Michael Jordan pridružil ligi NBA, je igral univerzitetno košarko za univerzo North Carolina Tar Heels. Ko je začel svojo profesionalno kariero pri Chicago Bulls, je njegov novi podpisani čevelj Air Jordan 1 pridobival na priljubljenosti kot visokokakovostni košarkarski copat. Zaradi tega je bilo izdanih več barvnih različic, med katerimi je bila tudi Carolina Blue - elegantna različica izvirnika v belih in svetlo modrih tonih športne ekipe Severne Karoline. Ta simpatičen poklon Jordanovi matični univerzi je postal znan kot Jordan 1 UNC. V desetletjih od prve izdaje leta 1985 se je razvila v eno najbolj priljubljenih barvnih odtenkov modela Jordan 1 in je pogosto ponovljena v sodobnih supergah.

Ena prvih izdaj modela Air Jordan 1 UNC, ki je sledila izvirniku, je bila izdaja UNC Patent iz leta 2003. Ta predelava ni zvesta rekonstrukcija, temveč ima zgornji del iz lakastega usnja s kromiranim logotipom Wings na ovratniku. Kljub temu pa njegovi univerzitetno modri prelivi posnemajo videz različice iz leta 1985. Desetletje pozneje, leta 2013, je model UNC dobil svojo prvo izdajo Mid, ki je v večini pogledov videti enako kot High, razen uporabe blagovne znamke Jumpman namesto besedila Nike Air na nalepki na jeziku. Naslednje leto je dobil KO obdelavo z izdajo modela Air Jordan 1 Retro AJKO UNC - s platnom prekrita izdaja brez pete in s prilagojenimi krili AJKO na stranskem ovratniku. Oboževalci modela UNC so morali na zvesto retro verzijo čakati le še eno leto. Ta je prišla leta 2015 z modelom Jordan 1 Retro UNC, katerega temno prašno modre prevleke ostajajo zveste klasičnemu videzu karolinske modrine.

Nato je sledilo sodelovanje z enim najbolj cenjenih oblikovalcev generacije, legendarnim Virgilom Ablohom. Model Off-White™ x Air Jordan 1 UNC, izdan leta 2018, je predstavil dekonstruirano različico copata z edinstvenimi podrobnostmi, kot so lebdeči swoosh in oranžni poudarki na oznaki jezika. Leto pozneje, leta 2019, sta model Jordan 1 UNC na novo oblikovala Nike SB in profesionalni skejter Eric Koston. To različico v barvi Low je navdihnila silhueta, ki si jo je Koston želel, a je kot otrok ni mogel dobiti, in ima klasične barve UNC.

Po uspehu teh sodelovanj so izšle številne različice Jordan 1 UNC. Samo leta 2019 sta bili na voljo ženska različica UNC Patent, katere zunanja stran iz sijajnega usnja poleg temnejših modrih tonov vključuje tudi modro hladno in belo barvo, ter različica Obsidian UNC, ki ima temno modre zametke in univerzitetno modre prevleke na petah. leta 2019 je minilo tudi deset let od uvajanja Michaela Jordana v košarkarsko dvorano slavnih, ob tej priložnosti pa je bil izdan še en športni copat UNC. Znan je kot Fearless UNC Chicago, njegov zgornji del iz lakastega usnja pa je razdeljen na dve polovici: na zadnjem delu so uporabljeni odtenki UNC, na sprednjem delu pa so prikazani toni Chicaga.

Ta trend se je nadaljeval v začetku naslednjega desetletja, najprej leta 2020 z modelom UNC to Chicago. Ta elegantni čevelj, ki je bil izdan kot visok in nizek model, je bil narejen v čast zgodovini Jordanove poti od univerzitetne košarke do profesionalnih lig, zato ima v zadnji polovici modro barvo UNC, v sprednji pa barve Chicago Bulls. leta 2020 je bil predstavljen tudi prvi model UNC PE kot ekskluzivna oblika za igralce North Carolina Tar Heels. Njegove prevleke so prinesle nove teksture v barvno različico, saj so bili na svetlo in temno modrih ploščah vtisnjeni odtisi kože plazilcev. Ob teh izdajah sta izšli tudi dve ženski različici UNC, in sicer Jordan 1 Mid UNC White and Carolina Blue s pretežno belim zgornjim delom in karolinsko modrimi poudarki, druga pa različica Low UNC z univerzitetno modrimi prekrivkami.

Tudi začetek leta 2020 je bil dober čas za nizke silhuete UNC, saj je leto 2021 prineslo model Air Jordan 1 Low UNC. Medtem ko beli zgornji del in univerzitetno modre prevleke poustvarjajo videz izvirnika, črni odtenki na šumnikih in krilih Air Jordan, skupaj z napisom Jumpman na jeziku, dajejo dizajnu lastno identiteto. Tega leta je izšel tudi otroški model AJ1 Low Alt UNC, preden je leta 2022 izšel duet modelov Low. Najprej je bil tu model Jordan 1 Low OG UNC, ki ima prav tako črne šumnike in Jordan Wings na peti, ki so protiutež belemu in temno prašno modremu delu. Drugič, barve UNC so se pojavile na modelu Jordan 1 Low Golf, katerega klasična dvobarvna konstrukcija je podprta s podplatom, prilagojenim priljubljenemu športu. Skupaj z njimi je bil izdan še en ženski model Mid, katerega prevleke so bile zapolnjene s še svetlejšim odtenkom modre barve, kar mu je dalo izjemno graciozen videz.

Leta 2023 je bil ustvarjen drugi športni copat UNC PE z razkošnim semišem po celotnem zgornjem delu, žametno satenasto odejo na notranji podlogi, teksturiranimi mornariškimi šumniki in logotipom Univerze Severne Karoline na vložku. Medtem se je UNC pridružil vedno večjemu seznamu barvnih različic za poustvarjanje dinamičnega barvnega blokiranja črnega prsta iz leta 1985. Ko je izšel model Jordan 1 High UNC Toe, je prinesel prepričljivo novo tonsko razporeditev čevlja, s črno barvo na prekrivkah sprednjega dela stopala in šumnikih, belo barvo na sredini stopala ter modro barvo na prekrivkah pete in v predelu prstov. Julija 2023, približno v istem času, ko je bila predstavljena visoka izdaja, so izšle tudi različice za otroke in malčke, pri čemer je bila različica Crib na voljo za najmlajše starostno obdobje, tako da je bila dostopna vsem.

Kljub temu da je predstavljala le majhen del Jordanove večdesetletne košarkarske kariere, ni nikoli pozabil na čas, ki ga je preživel s Severno Karolino. Prav tako ne Jordan Brand. Oba še naprej častita to institucijo z novimi vznemirljivimi izdajami, ki se poklanjajo koreninam velikega igralca. Elegantni modri in beli toni modela Jordan 1 UNC bodo tako verjetno ostali v središču kulture športnih copat še za naslednje generacije.

Oceni Jordan 1 UNC
(0)

SPORTSHOWROOM uporablja piškotke. O naši politiki piškotkov.

Nadaljuj

Izberi svojo državo

Evropi

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

srednji vzhod